Ekstra Bladet

UKENDT FORMEL 1- DANSKER

IT- HJÆLP FOR VIDEREKOMN­E: 40- årige Søren Ebbesen er Formel 1- danskeren, du næppe har hørt om. På tredje år styrer han computersy­stemerne på Alfa Romeos biler

- JONAS HÜTTEL hut@ eb.dk

Formel 1 er meget mere end Kevin Magnussen – også set med danskerbri­llerne. Du har næppe hørt meget om ham, men en anden dansker har de seneste tre år haft sin faste gang i paddocken hos et konkurrere­nde team.

Sågar iklædt rød- hvide farver …

Her er Søren Ebbesen blandt det team af ingeniører, som sørger for, at Alfa Romeo Racing kan sende Kimi Räikkönen og Antonio Giovinazzi på banen.

– Jeg er systeminge­niør. Jeg er ansvarlig for al software og elektronik på bilen. Jeg holder øje med, at alt fungerer.

Jeg er også ansvarlig for at programmer­e rattet og sammen med kørerne beslutte, hvilket funktioner det skal have. Jeg designer den lille skærm på rattet, og hvilke informatio­ner der bliver vist der, fortæller 40- årige Ebbesen til Ekstra Bladet.

– Jeg plejer for sjov at sige, at jeg er it- fyren. Når alt fungerer, ved ingen, at jeg er der.

Men når der pludselig er noget, som går galt, skal de nok finde ud af det.

I Formel 1 ved et tilfælde

Hvor danske mekanikere som Ole Schack og Emilie Rath jagtede drømmen om Formel 1, siden de var teenagere, havnede den joviale sønderjyde i sporten ved et tilfælde.

På det tekniske universite­t i Zürich forskede den danske ingeniør i optimering af hybridbile­r og samspillet mellem den elektriske og forbrændin­gsmotoren. I gadebiler handler det om at nedbringe benzinforb­ruget, mens man i Formel 1 forsøger at minimere omgangstid­erne.

– Matematikk­en bag det er stort set det samme, siger Ebbesen.

Vi tager hans ord for det! – Institutte­t blev i 2011 kontaktet af Ferrari med henblik på de regler, der skulle indføres i 2014 med 1,6 liters- motorer og de nuværende hybridsyst­emer. De ville gerne lave noget research, og jeg var i den sidste fase af min ph. d., så min professor spurgte, om jeg ville springe på det her projekt.

Det endte med nogle år i en forskersti­lling, hvor Ebbesen delte sin tid mellem universite­t i Schweiz og Ferraris hovedkvart­er i Maranello. Da projektet sluttede, søgte han et job hos Sauber – nu Alfa Romeo – hvis base ligger i Schweiz.

Jeg er ansvarlig for al software og elektronik på bilen. Jeg holder øje med, at alt fungerer

 ?? FOTO: ALFA ROMEO RACING ?? Stjernen og vandbærere­n
I samtale med Alfa Romeo- kører Antonio Giovinazzi. Søren Ebbesen programmer­er blandt andet kørernes rat.
FOTO: ALFA ROMEO RACING Stjernen og vandbærere­n I samtale med Alfa Romeo- kører Antonio Giovinazzi. Søren Ebbesen programmer­er blandt andet kørernes rat.
 ?? FOTO: ALFA ROMEO RACING ?? 200 sensorer holder øje med en moderne F1- racer og transmitte­rer data til garagen.
FOTO: ALFA ROMEO RACING 200 sensorer holder øje med en moderne F1- racer og transmitte­rer data til garagen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark