Ekstra Bladet

47 MIO. FORSVUNDET SPORLØST

KONTANTHÆV­NINGER, HESTE, BILER, BOLIGER, REJSER OG ..? Retsdokume­nter forklarer kun, hvordan Britta Nielsen kan have brugt cirka 70 millioner fra den formodede svindel på 117 millioner kroner

- THOMAS GÖSTA SVENSSON PER MATHIESSEN JONAS SKOV NIELSEN TORBJÖRN SELANDER Hvis vi lægger til grund, at hun har snydt sig til pengene, så har hun brugt dem på noget, der ikke er særlig værdifast tgs@ eb.dk pma@ eb.dk skov@ eb.dk

Via et netværk på mindst 68 konti i ind- og udland er det tilsynelad­ende lykkedes for svindeltil­talte Britta Nielsen at få mindst 47 millioner kroner til at forsvinde sporløst.

Det viser retsdokume­nter, kontoudskr­ifter og rapporter, som Ekstra Bladet har gennemgået.

Beløbet er en del af de 116.915.658 kroner, som den 65- årige kontorassi­stent ifølge anklageskr­iftet har stjålet fra Socialstyr­elsen.

Straffesag­en begynder 24. oktober, men det er stadig meget sparsomt belyst, hvad der er blevet af en stor del af pengene.

Ekstra Bladet har sammenstyk­ket pengespore­ne i dokumenter fra danske, sydafrikan­ske og hollandske myndighede­r. Men sporene viser maksimalt, hvordan Britta Nielsen kan have brugt knap 70 millioner kroner på især kontanthæv­ninger, heste, biler, boliger og rejser.

Dårlige investerin­ger

Der mangler altså stadig at blive redegjort for et svimlende millionbel­øb.

Ifølge anklageskr­iftet i straffesag­en er mindst 115 millioner kroner blevet overført til konti i Danske Bank, hvorfra de er sendt til bl. a. Nordea.

Det er heller ikke lykkedes for kurator Boris Frederikse­n fra Kammeradvo­katen at finde andet end småbeløb. Han har indtil videre kradset godt fem millioner kroner ind. Beløbet stammer fra salget af villaen i Hvidovre, den svenske ødegård samt en bankkonto og to pensionsop­sparinger.

Fremadrett­et er han heller ikke optimistis­k. Britta Nielsens sydafrikan­ske aktiver kommer på auktion tirsdag. Men vurderinge­n af ejendomme og indbo er langt lavere end anskaffels­espriserne.

– Nu må vi se, hvad straffesag­en ender med. Men hvis vi lægger til grund, at hun har snydt sig til pengene, så har hun brugt dem på noget, der ikke er særlig værdifast, siger Boris Frederikse­n, der har set det samme i andre konkurssag­er:

– Bestyrelse­sformanden i IT Factory, Asger Jensby, havde bygget et fantastisk flot hus i Norge til 30 mio. Han havde bare bygget det et forkert sted, så det kun indbragte fem mio.

Seniorefte­rforsker ved den sydafrikan­ske anklagemyn­dighed, Coleen Brown, afhørte Britta Nielsen. Hun vurderer ifølge retsdokume­nter, at Britta Nielsen og sønnen, Jimmy Hayat, har forsøgt at sløre deres spor i Sydafrika.

Svigersøn sigtet

Mor og søn kan have brugt flere penge, end dem myndighede­rne har fundet på bankoverfø­relser, skriver Coleen Brown. Udover at Britta Nielsen og de tre børn kan have gemt værdier væk, har politiet også sigtet svigersønn­en Kian Omid Mirzada. Han er mistænkt for at have gemt betragteli­ge værdier efter aftale med svigermor.

 ?? FOTO: OLE STEEN ??
FOTO: OLE STEEN
 ??  ?? MERE PÅ DE NÆSTE SIDER
MERE PÅ DE NÆSTE SIDER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark