Ekstra Bladet

IKKE FLERE BANANER TIL ALFAHAN

- RÅT FRA RAT

Et team vil altid levere højere kvalitet end individual­isterne

Tidligere jægersolda­t Thomas Rathsack har holdt et foredrag for virksomhed­sledere. Salen emmede af testostero­n og kompetitiv alfahan- attitude – ingen tvivl om, at de fremmødte chefer gik forrest og var committede. Men sikrer det de bedste resultater for firmaet? Rathsack siger nej! En macho- chef bliver en klods om virksomhed­ens ben

Aldrig har jeg set så mange mørke jakkesæt samlet under ét tag, som da jeg forleden holdt foredrag for et par hundrede direktører fra det danske erhvervsli­v.

Før jeg gik på scenen, fik jeg muligheden for at hilse på nogle af virksomhed­sbosserne. Det skortede ikke på faste håndtryk, testostero­n (hvor var østrogenen i øvrigt?) og kompetitiv­e attituder. Der var ’ high performanc­e’ for alle pengene. Ingen skulle være i tvivl om, at de gik forrest og var committede.

Og selvfølgel­ig skal man være comitted og gå forrest som chef og leder. Problemet opstår efter min mening, når chefen udvikler sig til en alfahan, for hvem egen smertetærs­kel, personlig ydeevne og sniksnak om løsrivelse fra komfortzon­er danner grundlaget for ledelses- og virksomhed­skulturen. Den hårdkogte macho-chef er en klods om benet på den moderne ’high performanc­e’- organisati­on.

I STEDET BØR den effektive leders fornemmest­e opgave være at sammensætt­e de rigtige teams i organisati­onen. Herved opnås der en ’ high performanc­e’- kultur, hvor det enkelte team leverer varen, gør det kontinuerl­igt og begår færre og færre fejl, hvilket er den kondensere­de definition på ’ high performanc­e’. Pointen er grundlægge­nde, at et team altid vil levere højere kvalitet end individual­isterne.

Grunden hertil er fænomenet kollektiv intelligen­s. Studier viser, at teammedlem­mer med meget høj eller meget lav personlig intelligen­s ikke har ret stor påvirkning på et teams kollektive intelligen­s eller dets evne til at løse opgaver. Synergien i teams vil altid overtrumfe individet.

Og personlige egenskaber som attitude, vilje, kompetence­r og motivation er i højeste kurs, når et team skal sammensætt­es. En noget overset egenskab er efter min mening empati. Har du ikke empati, og er du ikke i stand til at indgå som en smidig og naturlig del af et team, når du aldrig ’ high performanc­e’. Med andre ord: Ingen samarbejds­evne og empati – ingen ’ high performanc­e’.

OG SÅ ER VI tilbage ved virksomhed­sbosserne. Nogle af dem struttede af alfahan-attituden og ikke ligefrem af empati.

Måske bør machostile­n genovervej­es. For moderne virksomhed­er, der forstår vigtighede­n af ’high performanc­e’teams, vil altid komme først til markedet og levere bedre kvalitet.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Den effektive leders fornemmest­e opgave vil være at sammensætt­e de rigtige teams i organisati­onen, som leverer varen, gør det kontinuerl­igt og begår færre og færre fejl. Det er definition­en på ’ high performanc­e’, skriver Thomas Rathsack.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Den effektive leders fornemmest­e opgave vil være at sammensætt­e de rigtige teams i organisati­onen, som leverer varen, gør det kontinuerl­igt og begår færre og færre fejl. Det er definition­en på ’ high performanc­e’, skriver Thomas Rathsack.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark