Ekstra Bladet

Slaraffenl­and for naturelske­re

Den kommende tema- og forlystels­espark ved Ringkøbing åbner med den bedst tænkelige timing, forventer oplevelses­chef Jørgen Lund Møller

- TORBEN RASK FOTO: ERNST VAN NORDE trl@ eb.dk

På skuldrene af en mere og mere ophedet debat om bæredygtig­hed og ansvarlig adfærd, så de kommende generation­er også kan nyde godt af naturen, åbner verdens første tema-, forlystels­es- og oplevelses­park af sin art på det, der en gang var havbund og indtil for et par år siden blot var nogle flade marker uden for Ringkøbing på vejen mod Søndervig.

– Jeg er ikke i tvivl om, at timingen er helt perfekt i forhold til at skabe en park med netop dette indhold, og derfor tror jeg også, vi har meldt meget forsigtigt ud, hvad angår det forventede besøgstal, siger formidling­s- og oplevelses­chef, Jørgen Lund Møller, da Ekstra Bladet får en rundvisnin­g i den 50 hektar store Naturkraft- park, som indvies 4. juni næste år.

Det forventede besøgstal indtil udgangen af 2020 lyder på 230.000, og med vanlig, vestjysk forsigtigh­ed budgettere­r Naturkraft i de følgende hele kalenderår med et besøgstal på cirka 300.000.

– Med de seneste års stigende fokus på CO2- udledning, alternativ­e energiform­er og naturbesky­ttelse både herhjemme og i store dele af resten af verden tror jeg godt, at vi med lidt held og dygtig markedsfør­ing kan opnå et markant højere besøgstal, uddyber Jørgen Lund Møller.

Omkranses af vold

Naturkraft­s knap 5500 kvadratmet­er store hovedbygni­ng får snart tag på, inden den for en stor dels vedkommend­e dækkes til af enorme mængder jord. Bygningen skal – udover reception, kunst- installati­oner og en café med udsigt til Ringkøbing Fjord – huse tre såkaldte sfærer, som bliver tre kupler med forskellig­e udstilling­er.

Parken omkranses af en 628 meter lang, cirkulær vold, som er 14 meter over vandoverfl­aden på sit højeste punkt.

Inden for volden er der fuld gang i arbejdet med flere af de såkaldte oplevelses­facilitete­r – herunder svævebane, skovhave, strandklit­te og sol- labyrint.

– Mange spørger; bliver I et tivoli eller et museum, og vi svarer ingen af delene og alligevel lidt af hvert, men vi bliver først og fremmest en naturkraft- park med fokus på, ja, naturens kræfter.

– Man kan sige, at det for gæsterne kommer til at handle om tre hovedtemae­r; iagttag, prøv og forstå, forklarer Jørgen Lund Møller, der er uddannet biolog og tidligere har arbejdet med opførelsen og opstarten af Silkeborg Aqua og Dyrepark fra 1992- 94 og siden som udstilling­sleder og direktør i Kattegatce­ntret i Grenaa.

Billigere end Legoland

Når dørene åbnes næste sommer, har Naturkraft kostet 250 millioner kroner at realisere, og finansieri­ngen er især blevet løftet af A. P Møller Fonden og Ringkøbing- Skjern Kommune, som hver har givet 100 millioner.

Projektet har været undervejs i cirka 10 år, og i det seneste års tid har 40 mand i gennemsnit dagligt været i gang med at opføre parken, hvis indgangsbi­llet for både børn og voksne kommer til at koste 160 kroner pr person.

– Selv om vi vil opkræve samme pris for børn og voksne, bliver vi stadig billigere end eksempelvi­s Legoland og Tivoli, pointerer 61- årige Jørgen Lund Møller, der har været fuldtidsan­sat i sit job i Naturkraft siden november 2017.

– Det er ikke bare en arbejdspla­ds for mig, det er også en legeplads, hvor jeg nyder at være med til at udvikle et unikt projekt, som jeg tror kan blive et trækplaste­r for både danske og udenlandsk­e turister.

Først og fremmest en naturkraft- park med fokus på, ja, naturens kræfter

 ??  ?? Naturkraft Den kommende hovedindga­ng anes i højre hjørne af billedet, som ellers viser dele af den kommende park, der lægger grund til sandklitte­r, træer, skov og vand i flere forskellig­e afskygning­er.
Naturkraft Den kommende hovedindga­ng anes i højre hjørne af billedet, som ellers viser dele af den kommende park, der lægger grund til sandklitte­r, træer, skov og vand i flere forskellig­e afskygning­er.
 ??  ?? Jørgen Lund Møller viser glad og stolt en tegning af hovedbygni­ngen inde fra frem for Ekstra Bladets fotograf.
Jørgen Lund Møller viser glad og stolt en tegning af hovedbygni­ngen inde fra frem for Ekstra Bladets fotograf.
 ??  ?? Henning Hansen ( bagest) og Henry Lauritsen fra HedeDanmar­k er i gang med én af de større anlægsopga­ver i den kommende oplevelses­park tæt ved ét af Danmarks mest turistbesø­gte områder ved vestkysten.
Henning Hansen ( bagest) og Henry Lauritsen fra HedeDanmar­k er i gang med én af de større anlægsopga­ver i den kommende oplevelses­park tæt ved ét af Danmarks mest turistbesø­gte områder ved vestkysten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark