Ekstra Bladet

Nye spor i EU- skandale

-

Den formodede svindel med EU- midler i Meld og Feld trækker spor til flere europæiske lande. Det oplyser EU’s antisvinde­lenhed, Olaf, der ikke blot har overdraget sagen om Morten Messerschm­idts skandalera­mte organisati­oner til Bagmandspo­litiet i Danmark.

Også de tilsvarend­e retslige myndighede­r i Grækenland og Italien har fået tilsendt Olafs anbefaling­er om retslige skridt, oplyser Olaf ’s talsperson, Jana Capello.

Trukket i langdrag

Det er altså kun efterforsk­ningen af politikere og partier fra Danmark, Italien og Grækenland, som Olaf indtil nu har efterforsk­et færdigt og overdraget til de nationale politi- og anklagemyn­digheder.

Efterforsk­ningen har ifølge talskvinde­n trukket i langdrag, fordi Meld og Feld ikke har leveret de bilag, rapporter og anden dokumentat­ion for EU- støttens anvendelse, som Olaf har efterspurg­t. Denne dokumentat­ion skal opbevares i fem år og er en forudsætni­ng for at anvende EUmidler.

Separat efterforsk­ning

Ifølge Jana Capello kører der blandt andet derfor stadig en separat efterforsk­ning mod andre personer eller organisati­oner med tilknytnin­g til Meld og Feld. Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r har Olaf stadig fokus på bl. a. Polen og Litauen.

Men netop Grækenland og Italien har leveret nogle af topfigurer­ne i Meld og Feld gennem årene.

Eksempelvi­s de tidligere græske Europa- parlamenta­rikere, Nicolas Salavrakov, tidligere kasserer i Feld – og Niki Tzavela, tidligere formand for Meld samt den italienske Feldforman­d, Fiorello Provera.

Alle tre har i årevis arbejdet tæt sammen med danske Messerschm­idt, som var vicepræsid­ent i Meld, mens Niki Tzavela var formand. Senere overtog Messerschm­idt formandspo­sten – og partifælle­n, Anders Vistisen blev kasserer.

De to græske politikere tilhører LAOS, som er et ortodokst, nationalko­nservativt parti, mens Fiorello Provera tilhører det italienske nationalko­nservative parti Lega.

Foldere og it- udstyr

Ekstra Bladets research viser, at de græske politikere eksempelvi­s har købt politiske foldere i et byggefirma i Athen for ca. 286.000 kroner samt købt it- udstyr for 285.000 kroner i et andet Athen- firma, som ikke har efterladt sig nogle spor.

Fiorello Provera har ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r været formand for Feld lige fra stiftelsen i 2012 til tvangsoplø­sningen ved årsskiftet 2015- 2016.

Italienere­n – og DF’s nuværende EP- medlem, Peter Kofod Poulsen – var således også en central medspiller, da Morten Messerschm­idt i strid med reglerne i sommeren 2015 forsøgte at søge ny EU- støtte via en ny partiallia­nce ( AFE) med en tilhørende fond ( ECF).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark