Ekstra Bladet

Nul erstatning til Omars venner

Det var deres egen skyld, at de blev mistænkt, siger Københavns Byret

- JAN SØGAARD js@ eb.dk

Tre venner til terroriste­n Omar el-Hussein, der stod bag de dødelige angreb på Krudttønde­n og synagogen 14. februar 2015, blev varetægtsf­ængslet i samlet 1707 døgn, fordi de hjalp Omar el- Hussein i timerne mellem de to angreb.

Men hjælpen var ikke strafbar, slog Københavns Byret fast i en dom 27. september 2016, hvor i alt fire tiltalte blev frifundet for medvirken til terrorisme.

To af dem blev dog dømt for at have skaffet terroriste­ns M95-automatrif­fel af vejen og fik domme på tre og to et halvt års fængsel.

Efter frifindels­en for terror krævede tre af de tiltalte forhøjet erstatning for uberettige­t varetægtsf­ængsling, mens den fjerde opgav at søge erstatning. Taksten for uberettige­t fængsling er 800 kr. pr. døgn, men i terrorsage­r forhøjes erstatning­en med 200 procent.

Selv ude om det

En 26-årig krævede 1.121.700 kr., og en 35- årig 1.358.300 kr., mens den 30årige, som fik tre års fængsel, ’ blot’ krævede 200.000 kr. i tort.

Nu har Københavns Byret i en dom afvist de frifundnes krav, fordi retten mener, at de selv var ude om, at de blev frihedsber­øvet.

De måtte indse, at hele deres adfærd og hjælp til Omar el- Hussein gav anledning til, at de blev mistænkt, og at de derfor selv gav anledning til de lange varetægtsf­ængslinger.

Derfor skal de ikke have en krone i erstatning, siger byretten, der stadfæster afgørelser fra Statsadvok­aten og Rigsadvoka­ten.

De frifundne skal i stedet selv betale salærer til deres advokater på i alt 100.000 kr. Det er endnu uvist, om de vil anke dommen til Østre Landsret.

Aftalte forklaring­er

Efter Omar el-Husseins angreb på Krudttønde­n, hvor den 55- årige filminstru­ktør Finn Nørgaard blev dræbt, hjalp Omar el-Husseins venner fra Mjølnerpar­ken med at skaffe hans jakke og våbnet af vejen.

De vidste, at han stod bag angrebet og aftalte, hvad de skulle forklare politiet, nemlig at de ikke støttede hans gerninger, ikke vidste, hvad han havde gjort, og kun havde hjulpet ham med tøj.

En af vennerne købte en taske i føtex til Omar elHussein, som bar tasken under angrebet på synagogen samme nat. En anden ven lånte ham en grå hættetrøje. Vennerne mødtes med terroriste­n flere gange efter angrebet på Krudttønde­n, inden de gik på netcaféen Powerplay, hvor Omar el- Hussein fra kl. 21.17 søgte efter nye terrormål. Tre af de frifundne så, hvad han søgte efter.

Bagefter gik de ud og spiste, inden Omar el- Hussein angreb synagogen. Efter drabet på vagten Dan Uzan mødtes Omar el- Hussein igen med to af vennerne og fortalte dem om angrebet på synagogen.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Terroriste­n Omar el- Hussein blev skudt af politiets aktionssty­rke, AKS, da han åbnede ild mod betjentene. Hans venner blev frifundet for medvirken til terror, men får ingen erstatning.
FOTO: KENNETH MEYER Terroriste­n Omar el- Hussein blev skudt af politiets aktionssty­rke, AKS, da han åbnede ild mod betjentene. Hans venner blev frifundet for medvirken til terror, men får ingen erstatning.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark