Ekstra Bladet

Mange kvinder vil prøve at kysse med en anden kvinde

JOAN ØRTING OM LÆNGSEL EFTER SANSELIGHE­D: Efter Luna Elmkjærs forliste tv- ægteskab med Anders Pilemand har hun fået øjnene op for kvinder i datinguniv­erset – det oveerraske­r ikke sexolog Joan Ørting

- JULIE C. FALSTER Julie.C. Falster@ eb.dk

DR’s kærligheds­eksperimen­t ’ Gift ved første blik’ har budt på op- og nedture for den 52- årige Luna Elmkjær.

Det var ren idyl, da hun tidligere på året giftede sig med Anders Pilemand, som programmet­s eksperter havde matchet hende med. Men lykken varede kort. På førstedage­n af parrets bryllupsre­jse trak Anders sig pludselig fra Luna, og ægteskabet forliste for rullende kameraer.

Vil udforske kvindeuniv­erset

Det lykkedes altså ikke for Luna at finde sin drømmemand i tv- programmet. Men det har ikke stoppet hendes jagt efter kærlighede­n. Nu har Luna nemlig fået øjnene op for, at hendes kommende partner muligvis skal være en kvinde.

– Jeg er ikke lesbisk. Men jeg har det bare sådan, at der, hvor jeg er i mit liv, kan det da godt være, at jeg kan falde for en kvinde, har Luna tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

Det er en udmelding, som ikke overrasker sexolog Joan Ørting.

– Luna var særligt uheldig. Enhver kvinde havde efter den oplevelse tænkt, at man ville tage en kvinde næste gang. Anders gjorde det modsatte af, hvad hun havde brug for. Han gav ikke intimitet, forståelse og empati. Han lukkede af og ville ikke tale om det, siger hun.

En længsel efter sanselighe­d

Den kendte sexolog peger på, at det blandt andet er en længsel efter sanselighe­d, der kan have vakt Lunas interesse for kvinder:

– Luna begynder at gå på opdagelse i det feminine univers, fordi der er mere at hente. Anders var enormt følelses forskrække­t, og vi kvinder længes efter mere sanselighe­d, nærvær og mere hjerte. Og kvinder taler jo sammen – også om det, der er vanskeligt at tale om.

Luna har tidligere fortalt, at hun aldrig har været i et lesbisk forhold, og at hun ikke kan forestille sig at have sex med en anden kvinde. Alligevel afviser hun ikke, at hun kan få følelser for en kvinde.

– Om det sker, kan kun tiden vise, understreg­er Luna.

Nye muligheder

Alle vi ældre singlekvin­der, vi har jo ikke tænkt os bare at stå til. Vi er i live, og vi er nysgerrige

Det er sjovere at gå ud og finde sig selv nu, fordi vi er blevet mere modige med alderen

Men kan man som hidtil heteroseks­uel 52- årig kvinde finde vejen til det lykkelige parforhold sammen med en anden kvinde? Ifølge Joan Ørting er det ikke utænkeligt.

– Kvinder i en moden alder kan finde modet til at være sande og autentiske. Luna har været gift og har

fået børn, så hun har opnået den del i sit liv. Alle vi ældre singlekvin­der, vi har jo ikke tænkt os bare at stå til. Vi er i live, og vi er nysgerrige.

Ifølge sexologen handler Lunas nysgerrigh­ed i høj grad om en frigørelse og lyst til at finde nye sider af sig selv:

– Man begynder mere og mere at frigøre sig nu og sige, at det ikke længere handler om at please en mand. Nu vil jeg please mig selv. Nu vil jeg finde ud af, hvem jeg er, og hvad der er min seksuelle glæde og lyst. Og det er der mulighed for i dag.

Maskulin seksualite­t

– Vi har levet i en maskulin verden med maskuline værdier i tusinder af år. Det feminine ’ rum’ er noget nyt, og vi er nysgerrige på det allesammen. Masser af kvinder siger, at de godt kunne tænke sig at prøve at kysse med en anden kvinde.

– Kvinder, der er oppe i alderen, kender sig selv meget bedre. Det er sjovere at gå ud og finde sig selv nu, fordi vi er blevet mere modige med alderen.

Ifølge Joan Ørting har kvinder i dag fået en større åbenhed, som udvider sig til det erotiske. Mange kvinder er nemlig blevet trætte af den mere maskuline seksualite­t, og det giver dem en lyst til at udforske erotik og intimitet med en kvinde.

– Kvinder længes efter sanselighe­d, intimitet og erotik i stedet for sex, der handler om præstation – altså sex, der handler om at blive penetreret med målet om at få en orgasme. Det er ikke det, vi føler os fyldt af lykke over.

– Vi har et behov for at blive set og hørt, og at være i hjertet – i stedet for oppe i hovedet. Det er et behov for ikke at skulle præstere, men bare være i det og nyde det. Vi vil gerne føle noget og nyde noget. Og vi vil gerne have mere nydelse på alle områder af vores krop, forklarer hun.

Joan Ørting er ikke i tvivl om, at udviklinge­n er positiv. Hun mener ikke, at

Kvinder længes efter sanselighe­d, intimitet og erotik i stedet for sex, der handler om præstation

kvinder skal være bange for at gå på opdagelse i det feminine, sanselige univers:

– Kvinder er blevet mere nysgerrige på personlig udvikling, og seksualite­t er en udviklings­vej. I dag springer kvinderne ud og siger, at de har lyst til sex og er seksuelle mennesker, og at de er nysgerrige omkring det. Det er vidunderli­gt. Det er jo at være i live.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Sex med alle sanser
Sexolog Joan Ørting tror på, at kvinder med alderen finder mere mod til at udforske deres seksualite­t.
FOTO: LINDA JOHANSEN Sex med alle sanser Sexolog Joan Ørting tror på, at kvinder med alderen finder mere mod til at udforske deres seksualite­t.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark