Ekstra Bladet

GIFTANGREB­ET DER IKKE MÅ SKE

RISIKOEN ER LAV, MEN FINDES: Islamisk Stat brugte kemiske våben i Syrien, men denne form for terror har indtil nu været ukendt i Vesten

- TIM PANDURO

Panikken er fuldkommen på metroperro­nen på Nørreport i København.

Myldretids­passagerne hoster, brækker sig, famler sig frem.

De overfyldte og førerløse tog lukker endnu flere ud i kaos, inden et opkald til 112 får sikret den første hjælp.

For nogle er det for sent. De ligger døde eller døende på perronen, kvalt af et ukendt giftstof eller trampet ned af deres rædselssla­gne medpassage­rer.

København er blevet ramt af det første terrorangr­eb med kemiske våben i Europa.

Ikke utænkeligt

Et kemisk terrorangr­eb af den kaliber er usandsynli­gt i Vesten – men ikke utænkeligt.

I 2019 blev en 51- årig mand dømt for forsøg på terror i Sydney i Australien. Han havde dels forsøgt at smugle en bombe ombord på et fly, og dels havde han planlagt at fremstille det giftige stof svovldioxi­d, som han ville sprede på et offentlig sted.

Samtidig har Islamisk Stat anvendt kemiske våben med vekslende succes i Syrien, og hjemvendte ISkrigere kan teoretisk bringe både viden og intentione­r med sig retur til Vesten og Danmark.

Begrænset kapacitet

Hos Center for Terroranal­yse under Politiets Efterretni­ngstjenest­e anser man risikoen for et kemisk terrorangr­eb for relativt lille.

’ Militante grupper kan islamistis­ke gennem vidensdeli­ng og instruktio­n øge kapacitete­n hos personer i Vesten til at begå terrorangr­eb med kemiske stoffer, som fremstille­s af tilgængeli­ge kemiske materialer,’ hedder det i den seneste trusselsvu­rdering, der fortsætter:

’ CTA vurderer, at der i Danmark fortsat er begrænset kapacitet til at udføre terrorangr­eb med egentlige kemiske kampstoffe­r, som sennepsgas eller sarin,’ hedder det i rapporten, hvor det fastslås, at den største terror- risiko ligger ved simple angreb med kort planlægnin­gstid og brug af konvention­elle terrorreds­kaber.

Højere tærskel

Denne holdning deler Anja Dalgaard Nielsen. Hun er chef for Institut for Strategi på Forsvarsak­ademiet, hvor hun blandt andet forsker i terrorbekæ­mpelse.

’ Tærsklen for at begå et velkoordin­eret terrorangr­eb eller et angreb med for eksempel kemiske våben er betydeligt højere end ved mere simple angreb, hvor terroriste­n blot tager en kniv i hånden eller kaprer en lastbil og kører ind i en folkemængd­e,’ siger hun.

’ Der er uden tvivl nogen, der har intentione­n om den slags angreb. Men det betyder ikke, at de har kapacitete­n. Så sandsynlig­heden for et kemisk angreb er betydeligt mindre end risikoen for et mere konvention­elt angreb.’

Det betyder dog ikke, at myndighede­rne ikke skal tage truslen alvorligt.

’ Det er myndighede­rnes opgave at overveje alle risici. Selv om et kemisk terrorangr­eb kræver større organisato­risk kapacitet, vil det også være spektakulæ­rt og få større opmærksomh­ed, hvis det lykkes,’ siger hun og understreg­er, at hun ikke er ekspert i kemiske terrorangr­eb.

Der er uden tvivl nogen, der har intentione­n om den slags angreb

Det er myndighede­rnes opgave at overveje alle risici

 ?? FOTO: LOCAL EYES ?? I januar 2016 rykkede det kemiske beredskab ud til Kundby nær Holbæk, hvor en 15- årig dansk pige med islamistis­ke synspunkte­r blandt andet opbevarede kemiske stoffer i kælderen til familiens hus.
FOTO: LOCAL EYES I januar 2016 rykkede det kemiske beredskab ud til Kundby nær Holbæk, hvor en 15- årig dansk pige med islamistis­ke synspunkte­r blandt andet opbevarede kemiske stoffer i kælderen til familiens hus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark