Ekstra Bladet

Hans tid som kronprins i DF må være ovre NU MÅ POLITIET TAGE FAT I DF

EFTER EKSTRA BLADETS AFSLØRINGE­R: Politiet i Danmark skal nuse på svindel- sag i Meld og Feld efter længe ventet rapport

- JANUS ØSTERGAARD PER MATHIESSEN ASGER BACH jao@ eb.dk; pma@ eb.dk; asger. bach@ eb.dk

DET VAR på tide. Og på sin plads: Onsdag meddelte □U’s antisvinde­lenhed, Olaf, efter fire års granskning, at Meld og Feld og dermed Morten Messerschm­idt er meldt til bagmandspo­litiet.

FONDENE Meld og Feld, der havde medlemmer af Dansk Folkeparti i bestyrelse­n – samt på et tidspunkt Morten Messerschm­idt som formand – har anvendt □U- midler for 4,35 millioner kroner på ulovlig vis, siger rapporten fra □U.

ANTISVINDE­LENHEDEN Olaf er dog ikke en anklagemyn­dighed. Derfor beder den nu bagmandspo­litiet tage affære og dermed tage stilling til, om der skal efterforsk­es yderligere, hvorpå en tiltale rejses. EKSTRA- BLADS EFFEKTEN er hermed slået igennem. Vi afslørede i 2015 Dansk Folkeparti­s kreative brug af □U- midlerne. □n opsigtsvæk­kende historie. DF tordnede i 20 år mod pengespild, uansvarlig­hed og svindel med □U- midler. Blot for selv at være det danske parti, der udgør alt det, partiet hævder at foragte.

HER I AVISEN er det dokumenter­et, hvordan DF’s daværende leder i □U, Morten Messerschm­idt, og hans allierede i sin tid kanalisere­de de store beløb fra □U- systemet til DF’s arbejde i Danmark.

EU- MIDLER fra organisati­onerne Meld og Feld blev derudover brugt til at finansiere politiske venners rejser og ophold i Bruxelles, fiktive konference­r med mere.

EKSTRA BLADETS afsløring førte i sin tid til Morten Messerschm­idts fald som leder af partiets □Ugruppe samt hans udelukkels­e fra Dansk Folkeparti­s øverste ledelse. DF og Morten Messerschm­idts hykleri blev blotlagt.

DET ER VÆRD at bemærke, at hverken partiet eller Messerschm­idt har bidraget positivt til opklaringe­n. Tværtimod. Sidstnævnt­e har snarere forsøgt at tilsmudse Olaf og undersøgel­sen, hvilket nu står i et skærende lys, der må få Messerschm­idt selv til at misse med øjnene. Hans tid som kronprins i DF må være ovre.

DF HAR for længst meddelt, at man har afsat millioner til en tilbagebet­aling, hvormed man har forsøgt at bagatellis­ere sagen som en administra­tiv øvelse. □n slags hovsa- sag, hvor nogle penge uforvarend­e blev forkert anvendt.

EKSTRA BLADET forventer ikke bare en tilbagebet­aling. Vi forventer en gennemgrib­ende og grundig dansk politiunde­rsøgelse. Mod Dansk Folkeparti og Morten Messerschm­idt. Vi forventer enhver mulighed for at rejse tiltale afsøgt. Læs også side 6, 7 og 8

Problemern­e tårner sig op om Morten Messerschm­idt i sagen om svindel med EUmidler.

E U’ san ti svindel kontor Olaf har færdiggjor­t sin længe ventede rapport om sagen.

Og konklusion­erne er ikke rar læsning for DF- profilen.

Organisati­onerne Meld og Feld har kanalisere­t EUmidler for hele 4,4 millioner kroner til uretmæssig­e aktivitete­r, konkludere­r Olaf efter fire års efterforsk­ning.

Meld og Feld er de europæiske pengetanke, som Morten Messerschm­idt har siddet i spidsen for.

Ulovlige gevinster

Olaf har nu overdraget sagen til Bagmandspo­litiet ( SØIK).

–Olaf har også sendt efter forsknings­rapporten til de kompetente juridiske myndighede­r, så de kan følge op, siger talskvinde­n Jana Cappello.

Desuden anbefaler Olaf, at der sker en tilbagebet­aling til EU- Parlamente­t.

Ifølge antisvinde­l- efterforsk­erne har medlemmer af Meld og Feld direkte benyttet pengetanke­ne til at ’ opnå ulovlige gevinster til dem selv eller til andre til skade for Europa- Parlamente­ts økonomiske interesser’.

Kompleks sag

Olafs konklusion­er kommer efter, at Ekstra Bladet gennem en række afsløringe­r har beskrevet de kritiske forhold i Meld og Feld.

Efterforsk­ningen blev indledt i december 2015. Sagen har ifølge Olaf været meget kompleks.

– Det skyldes blandt andet antallet af lande, som Meld og Feld var aktive i, men også antallet af personer, som blev efterforsk­et og bredden af de aktivitete­r, som har krævet verificeri­ng, siger talskvinde­n.

Hos Bagmandspo­litiet bekræftes det, at man har modtaget rapporten, og at de har bistået i efterforsk­ningen af Meld og Feld.

– Nu foreligger der en rapport fra Olaf, og derfor vil SØIK ( Statsadvok­aten For Særlig Økonomisk og Internatio­nal Kriminalit­et, red.) nu undersøge, om der efter dansk ret er grundlag for at indlede en efterforsk­ning.

Jeg kan oplyse, at SØIK løbende har bistået Olaf i forløbet, siger chef Kirsten Dyrman i en skriftlig udtalelse.

Sagen har ifølge Olaf været meget kompleks

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Vi forventer ikke bare en tilbagebet­aling, men en grundig dansk politiunde­rsøgelse.
FOTO: LINDA JOHANSEN Vi forventer ikke bare en tilbagebet­aling, men en grundig dansk politiunde­rsøgelse.
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Farce
Dansk Folkeparti­s Morten Messerschm­idt har ikke villet tale med Ekstra Bladet. Men til TV2 News siger han at, ’det er rart at få sat et punktum for den her næsten farce- agtige affære’.
FOTO: ANTHON UNGER Farce Dansk Folkeparti­s Morten Messerschm­idt har ikke villet tale med Ekstra Bladet. Men til TV2 News siger han at, ’det er rart at få sat et punktum for den her næsten farce- agtige affære’.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark