Ekstra Bladet

’ VI BLEV TVUNGET TIL AT SNYDE’

RUSSISK WHISTLEBLO­WER fortæller, at hun blev betragtet som en racehest af de russiske dopinglæge­r

-

COLORADO ( Ekstra Bladet): – Jeg snød. Jeg dopede mig. Både trænere og ledere fortalte mig, at alle snød. Derfor skulle jeg også gøre det, hvis jeg ville vinde medaljer.

Sådan indledte den tidligere verdensstj­erne i 800 meter løb, Yulia Stepanova, sin gribende tale på sportskonf­erencen Play The Game i Colorado Springs.

Efter at være gået under jorden siden 2014 et sted i USA stod hun sammen med sin mand, Vitaly Stepanov, for første gang frem i en større forsamling for at fortælle om dopingsvin­dlen i sit hjemland, Rusland.

Fjende af staten

Der kommer hun næppe mere, for der bliver hun af mange anset som en fjende af staten.

Det skyldes, at hun for snart syv år siden besluttede at blive whistleblo­wer. Hun har ikke set sin familie siden 2014, men det er blot en del af den pris, hun har betalt i sit forsøg på at gøre sportsverd­enen til et bedre sted at være.

– På grund af min mand blev jeg whistleblo­wer, og han har været en stor støtte. I begyndelse­n sagde alle i Rusland, at vi løj, og det var virkelig en hård periode at komme igennem.

– Men nu, hvor der er gået noget tid, og det er kommet lidt på afstand, kan jeg roligt sige, at jeg er glad for, at jeg blev whistleblo­wer.

– Da jeg var aktiv i Rusland, fik jeg at vide, at hvis jeg ville konkurrere internatio­nalt og vinde olympiske medaljer, var jeg nødt til at dope mig.

De specielt udvalgte

– I hver disciplin blev de fem bedste atleter udvalgt. Jeg var iblandt, og vi var urørlige. Vi kunne dope os, også som forberedel­se til de nationale mesterskab­er. Der var ingen grænser.

– Den russiske sportsmini­ster sørgede for, at de lokale antidoping- organisati­oner så igennem fingre med, at vi – de specielt udvalgte – dopede sig.

– Der var ikke noget system, som kunne forhindre mig i at bruge doping.

– Det var ikke muligt i Rusland at finde nogen, som man kunne støtte sig til i kampen mod doping. Den modstand var der bare ikke.

Yulia Stepanova fortalte, at det især var to personer, som stod bag den organisere­de doping.

Den ene var lægen Sergej Portugalov, og den anden den noget mere kendte leder af antidoping- laboratori­et i Moskva, Grigory Rodchenkov, der senere selv blev whistleblo­wer, og som nu lever i skjul et sted i USA.

’ Kunne stoppe det’

Men Yulia Stepanova har ingen varme følelser for Rodchenkov, selv om han nu fortryder sine handlinger i Moskva,

– Portugalov og Rodchenkov betragtede os som raceheste, som de ved at dope kunne tjene penge på. Rodchenkov kunne have stoppet det for mange år siden, hvis han havde villet.

– Efter at vi har forladt Rusland, har vi opdaget, at det, de fortalte os, ikke var sandt. Det er ikke alle lande, der blot ser gennem fingre med doping. Der er regler, der gælder. Og etikken i sport er vigtig.

– Siden jeg stod frem sammen med Vitaly, er problemern­e i Rusland blevet diskuteret internatio­nalt. Men problemern­e er ikke forsvundet.

– Der er så mange russi

Det var ikke muligt i Rusland at finde nogen, som man kunne støtte sig til i kampen mod doping. Den modstand var der bare ikke

Der er så mange russiske udøvere, som er blevet taget, men de bliver alligevel ved at dope sig

ske udøvere, som er blevet taget, men de bliver alligevel ved at dope sig.

– Derfor er der stadig brug for støtte, og de sidste tre år har vi set, at flere og flere deltager i kampen mod doping.

Kaldt forrædere

Hendes familie i Rusland lever et stykke væk fra Moskva. Derfor har der ikke været så meget opmærksomh­ed omkring dem. Hendes mor, som er sygeplejer­ske, har dog været nødt til at skifte job, fordi hendes chef overfaldt hende verbalt og kaldte Yulia og hendes mand forrædere.

Vitaly Stepanov fortalte, at Yulia begyndte som whistleblo­wer, da hun i skjul optog en samtale med sin træner i Rusland. Det var for at samle beviser.

– Jeg sad udenfor i bilen og ventede, og jeg var lykkelig. Det er jeg også i dag.

– Jeg tror på de olympiske værdier og idealer, og jeg kan ikke lide folk, der ikke gør det.

– Derfor bryder jeg mig ikke om atleter, der snyder sig til olympisk hæder.

– Hvis det, vi har gjort, kan hjælpe folk rundt om i verden, så er jeg tilfreds. Og hvis det betyder, at jeg skal gå op imod korrupte personer i det land, hvor jeg er født, så vil jeg gøre det til hver en tid.

Yulia Stepanova og Vitaly Stepanov, som nu lever et hemmeligt sted med deres søn i USA, siger begge, at de ikke fortryder, at de valgte at blive whistleblo­were.

– De ville gøre det igen, siger de med fasthed i stemmen.

 ??  ?? Klar tale
Vitaly Stepanov og Yulia Stepanova ved Play The Game- konference­n i Collorado Springs.
Klar tale Vitaly Stepanov og Yulia Stepanova ved Play The Game- konference­n i Collorado Springs.
 ?? jaj@ eb.dk ?? Jan Jensen
norsk journalist
jaj@ eb.dk Jan Jensen norsk journalist
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark