Ekstra Bladet

Her er fire årsager til, at Boris’ brexit- bøvl langt fra er overstået

-

STÆDIGE NORDIRERE

Boris Johnsons måske største problem er støttepart­iet DUP fra Nordirland.

Det konservati­ve, nordirske parti har længe været en hindring for brexit, fordi de ikke vil acceptere, at der bliver draget nye grænser mellem Nordirland og ❘rland samt mellem Nordirland og resten af Storbritan­nien gennem Det ❘rske Hav.

Den nye aftale, som er indgået mellem UK og □U vil undtage en række varer fra toldsystem­et, så varer fortsat kan flyde frit. Men Nordirland vil være underlagt □U's toldsamarb­ejde, mens resten af UK ikke vil.

Og DUP sagde allerede i går, at de ikke kan bakke op om aftalen. Dermed har Boris Johnson et meget afgørende problem, hvis han skal have sin aftale med □U vedtaget i morgen.

TIMEGLASSE­T RINDER UD

Det sker uhyre sjældent, at det britiske parlament indkaldes på en lørdag. Faktisk er det første gang, siden Falklandsk­rigen mod Argentina, at en britisk regering har bedt parlamente­t samles uden for normale hverdage.

Og det sker, fordi den absolut sidste deadline for at nå en brexitafta­le er ved at være overskrede­t.

Vedtager parlamente­t ikke skilsmisse­aftalen med □U i morgen, skal Boris Johnson nærmest omgående bede om en udsættelse af brexit- datoen, hvis det skal ordnes og effektuere­s inden for den nuværende udskydelse af Artikel 50 ( briternes udtræden af □U). □llers er briterne ude på buksebag og albuer pr. 31. oktober.

DE UDSTØDTE

Boris Johnson er håbløst vingeskudt i sit eget parlament. Og han har sig selv at takke.

Tidligere på efteråret smed han 21 medlemmer ud af den konservati­ve parlaments­gruppe og de facto af partiet, fordi de trodsede regeringen­s officielle linje og stemte sammen med opposition­en for at blokere for et no deal- brexit.

Spørgsmåle­t er om Boris' manglende flertal – lige nu på minus 40 parlaments­medlemmer – vil bakke op om aftalen med □U. □ller om der er nok frustrered­e (eks-) medlemmer, der vil trodse deres tidligere chef.

HARDLINERN­E

De bliver kaldt ’spartanern­e’ i Parlamente­t, og de kunne ikke udstå Theresa Mays aftale ( som den nye aftale dybest set baserer sig på langt nedad Themsen).

De 28 parlaments­medlemmer er ifølge kilder i britiske aviser splittet i spørgsmåle­t om, hvorvidt de skal bakke op eller skrotte Boris' aftale.

Tidligere har de været lodret modstander­e af bagstoppet, der ville sikre, at Storbritan­nien fortsat var en del af □U's handelssam­arbejde. Om de vil bakke op om, at det nu kun er Nordirland som del af UK, der er omfattet af bagstoppet er usikkert.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark