Ekstra Bladet

INGEN OVER FUGLSANG

Cykelåret 2019 har været det største nogensinde for Danmark, men det er de få, der trækker læsset, mens flertallet af de danske ryttere har skuffet eller været anonyme

-

Årets Tour de France blev ingen stor dansk oplevelse, men til trods for, at netop dét løb vægter tungest af alle, når en sæson skal bedømmes, har cykelåret 2019 alligevel været det største nogensinde for dansk cykelsport.

Det skyldes i alt væsentligt to ryttere, nemlig Jakob Fuglsang, som har kørt sit livs sæson, og Mads Pedersen, som i sæsonen kørte sit livs løb.

Af alle er Fuglsang den rytter, der har leveret den mest imponerend­e sæson. Selv verdensmes­ter Mads Pedersen må stå i skyggen af Fuglsang og hans fornemme resultater.

At ingen af dem brillerede i Tour de France, gør kun deres aftryk på sæsonen endnu mere bemærkelse­sværdigt, for ’verdens største cykelløb’, som franskmænd­ene ynder at kalde Touren, vejer sindssygt tungt.

I 2004, da jeg kørte på Rabobank, vandt holdet

VM, Milano- Sanremo og Paris- Tours, mens vi sikrede os andenplads­er i forårsklas­sikerne Amstel Gold Race og LiègeBasto­gne- Liège. Alligevel beskrev teamejeren, den hollandske storbank Rabobank, i sin årsrapport sæsonen som ’ middelmådi­g’, fordi vi havde kørt som en pose nødder i Tour de France.

Året efter vandt jeg en etape og bjergtrøje­n i Tour de France, mens Denis Menchov vandt Vueltaen. Derudover var udbyttet af sæsonen noget tyndt – alligevel faldt Rabobank det år i svime over sæsonen.

Det illustrere­r, hvor enormt meget Touren fylder i folks bevidsthed.

Der har været 18 danske ryttere på World Tour- niveau i år og 16 profession­elle i sportens 2. division, men det er kun et fåtal, der stikker af i mængden – og nogle af dem gør det ikke positivt.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Jakob Fuglsang har i år kørt sit livs sæson, der blandt andet tæller en etapesejr i årets La Vuelta og sejren i forårsklas­sikeren Liège- Bastogne- Liège.
FOTO: RITZAU SCANPIX Jakob Fuglsang har i år kørt sit livs sæson, der blandt andet tæller en etapesejr i årets La Vuelta og sejren i forårsklas­sikeren Liège- Bastogne- Liège.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark