Ekstra Bladet

Jo, 35 mia. er vildt mange penge

-

kan også have ret. METTE FREDERIKSE­N

Det må vi huske, og det må vi medgive, når det er tilfældet. Ikke mindst når hun kritiseres for at fremføre en ellers god pointe.

’ Det er jo fuldstændi­g gak,’ udtalte statsminis­teren om forøgelsen af EU’s administra­tive udgifter med 35 mia. kr. i det nye budget.

Hvilket Mette Frederikse­n er blevet kritiseret en del for. Både af EU – surprise! – og af hjemlige politikere. Kritikken kører på, at statsminis­teren bør holde sig for god til den slags angiveligt populistis­ke udtalelser.

EU’s budgetter er for syv år ad gangen. Et budget er på omkring 8.500 mia. kr. og skal tage højde for prisstigni­nger, øgede pensionsud­betalinger med mere. Ja, faktisk taler vi ikke om ret meget pr. europæer om året, lyder det.

måske værd at huske, at HER ER DET samme argumentat­ion blev fremført, da tanker om at spare på Danmarks Radio dukkede op. Licensen er jo ingenting pr. borger. Alligevel så et politisk flertal fornuften i at skære knap en milliard kroner af de fire milliarder, DR modtog.

Pointen er nemlig, at legitimite­ten af alt offentligt har en grænse, selvom borgernes lommer forekommer uudtømmeli­ge. Og det er bedst at erkende grænsen, før den nås. Og EU’s ’demokratis­ke underskud’ findes fortsat.

EU’s folkelige legitimite­t er følgelig ikke givet.

ved reaktioner­ne DET FORBLØFFEN­DE på brexit var, at EU- tilhængere, EUtroende, eurokrater osv. var fuldstændi­g uforståend­e over for de britiske vælgeres beslutning.

I over 40 år har man ellers talt om ’det demokratis­ke underskud i EU’. Selv tilhængere har anerkendt størrelsen og medgivet: ’ Det er sandt, ja, vi skal også have gjort noget ved det demokratis­ke underskud.’

Men da ’det demokratis­ke underskud’ stemplede ind, hvorefter unionens kontinenta­l- plade rykkede sig, og væggene i Bruxelles gav sig, blev det ikke anerkendt.

Det politiske aristokrat­i stod ikke bagefter og sagde til hinanden: ’ Shit! Hvorfor fik vi aldrig gjort noget ved det der demokratis­ke underskud?’

politikere og ’ eksperter’ EN HEL DEL meldte sig derimod med den analyse, at folk ingen anelse har om, hvad der er bedst for dem selv. De var faktisk blevet manipulere­t af brexit- fløjen. Når briterne stemte nej, skyldtes det ikke, at der er noget galt med EU. Næh, nej, ’ Leave’- flertallet var derimod forårsaget af, at man ’ ikke har fortalt EU’ på den rigtige måde, lød det.

’Det postfaktue­lle samfund’ ødelægger demokratie­t, hed det.

Sådan taler den politiske klasse. Man hævder sit eget moralske og intellektu­elle overherred­ømme, hvormed ens politiske modstander­e anvises pladsen som følelsesla­bile, faktaresis­tente tosser. Sådan er det elitære standpunkt.

afstemning­serfaringe­r herVORE EGNE hjemme fortæller som bekendt en anden historie. Nemlig at borgerne ofte er klogere end politikern­e. Danskernes ’ nej’ til euroen har været en af de klogeste finanspoli­tiske beslutning­er i de seneste årtier.

Alt det ovenfor skrevne taget i betragtnin­g er det derfor helt efter bogen, at statsminis­teren nu beskyldes for populisme.

’ Vi kan alle sammen komme til at sige et forkert tal. Men det her tal ( de 35 mia. kr., red.) har hun jo tænkt over. Det er for at bringe forargelse­n frem i folk og understøtt­e hendes eget bagtæppe om, at det, der foregår i EU, er gak- gak,’ som den radikale Jens Rohde siger til Jyllands- Posten.

Borgerne er ofte klogere end politikern­e. Danskernes ’ nej’ til euroen har været en af de klogeste finanspoli­tiske beslutning­er i de seneste årtier

ikke ret. Mette FrederikRO­HDE HAR sen har derimod ret i, at ’det er helt vildt mange penge,’ som hun siger.

Det er sådan, de fleste af os ser på det. Fire mia. kr. til DR er helt vildt mange penge, 35 mia. kr. mere til EU er helt vildt mange penge. Og en politiker, der ved, hvad ansvarligh­ed, rettidig omhu og demokratis­k legitimite­t er for noget, skal selvfølgel­ig sige dette højt.

Mette Frederikse­n gør dermed EU en tjeneste. Ikke mindst de seneste års EU- historie taget i betragtnin­g.

Og hun gør i særlig grad Danmark en tjeneste. Hver dansker betalte i 2018 netto 1546 kroner til EU, hvilket var suverænt mest af alle nationalit­eter.

Det er rigtigt på alle måder af en dansk statsminis­ter at sige stop, når man taler om at øge budgettet.

 ?? FOTO: THIERRY ROGE/ RITZAU SCANPIX ?? Mette Frederikse­n har ret i, at ’det er helt vildt mange penge’. Og en politiker, der ved, hvad ansvarligh­ed, rettidig omhu og demokratis­k legitimite­t er for noget, skal selvfølgel­ig sige dette højt.
FOTO: THIERRY ROGE/ RITZAU SCANPIX Mette Frederikse­n har ret i, at ’det er helt vildt mange penge’. Og en politiker, der ved, hvad ansvarligh­ed, rettidig omhu og demokratis­k legitimite­t er for noget, skal selvfølgel­ig sige dette højt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark