Ekstra Bladet

Franarret NemID og sat i dyb gæld

KAN MISTE OPHOLDSTIL­LADELSEN: Mhishkhl Idrees Rahman og hans kone frygter at blive smidt ud af landet, efter at identitets­tyve har medført gæld og RKI- trusler

- HELLE FUUSAGER FOTO: JONAS OLUFSON hf@ eb.dk

Mhishkhl Idrees Rahman er på vej til sit arbejde på Christians­havn, da Ekstra Bladet møder ham.

– Jeg er træt, stresset og bange, fortæller han som noget af det første.

I august fik både han og konen, Lana, franarret deres NemID- oplysninge­r af telefonsvi­ndlere, og nu hænger de på regninger og lån, som truer med at sende det unge par i RKI.

– Jeg frygter, at den her sag kan koste os livet i Danmark, siger en berørt Mhishkhl.

– Vores opholdstil­ladelse skal revurderes til januar, og alle ved, at der ikke skal særligt meget til, før man bliver smidt ud.

– Hvis jeg står i RKI, fremstår jeg som en ballademag­er. Hvad kan det få af betydning? Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre.

Håbløst at betale

Selvom gælden på cirka 55.000 kroner ikke er stiftet af Mhishkhl og Lana, truer bankerne med at sende parret i RKI om få dage.

– Jeg kan slet ikke se, hvordan vi skal betale. Vi har ikke engang penge nok til at dække renterne og gebyrerne, fortæller han.

Både han og Lana er under uddannelse og modtager omkring 5.000 om måneden. Og fritidsjob­bet på pizzeriaet indbringer kun et meget beskedent beløb, da de fleste af pengene går til transporte­n fra hjemmet i Skibby til arbejdet i København.

– Når vi har betalt vores faste udgifter, har vi kun 2.000 kroner tilbage, som også skal dække mad, tøj til vores barn, transport osv.

Parret har derfor overvejet at droppe ud af deres uddannelse­r og få fuldtidsjo­bs. Det har fået en af deres underviser­e til at gå ind i sagen.

– Mhishkhl og Lana er pligtopfyl­dende elever. De er vellidte af lærerne og godt i gang med at skabe sig et liv. Nu kan jeg se, hvordan de bliver mere og mere opgivende, hver gang der kommer en ny regning, fortæller underviser Jakob Krogmann, som forsøger at hjælpe det unge par.

Kolde kreditorer

Jakob Krogmann og Mhishkhl Idrees Rahman har anmeldt sagen til politiet, kontaktet retshjælpe­n og kommunen og har oprettet en kreditadva­rsel.

De har fået stoppet yderligere misbrug af parrets oplysninge­r, men den allerede stiftede gæld kan de ikke få slettet.

’ Da du selv har udleveret dine personlige oplysninge­r til en anden person, betragter vi ikke denne sag som en bedrageris­ag. (...) Ydelsen på lånet vil derfor forsætte (...) Du ønskes en dejlig dag,’ skriver eksempelvi­s Express Bank.

– Bankerne burde tage et socialt ansvar. De ødelægger folks liv, men er bedøvende ligeglade, mener Jakob Krogmann.

– Det er nærmest psykisk terror. Regninger og trusler om RKI falder på stribe samtidig med, at Mhishkhl og Lana hverken kan få hjælp eller betale gælden, som bare vokser sig større og større på grund af renter og gebyrer.

Det er nærmest psykisk terror. Regninger og trusler om RKI falder på stribe

Prøver at finde løsning

I en mail til Ekstra Bladet skriver Nina Johansen, kommunikat­ionschef i Express Bank:

’ Jeg kender ikke den omtalte sag, men generelt forsøger vi, så vidt det lader sig gøre, altid at finde en løsning sammen med kunden. Vi føler med ofrene og ser meget alvorligt på bedrageri.’

’ Vi vil sætte os sammen i morgen ( mandag, red.) for at finde nye løsninger på, hvordan vi på tværs af organisati­onen kan blive bedre til at hjælpe vores egne kunder.’

Om det møde får betydning for Mhishkhl og Lana vil tiden vise.

 ??  ??
 ??  ?? – Vi har ingen familie, men for os er Jakob som en far. Havde det ikke været for ham, havde jeg givet op, fortæller Mhishkhl taknemmeli­gt om den hjælp, han har fået fra sin underviser, Jakob Krogmann.
– Vi har ingen familie, men for os er Jakob som en far. Havde det ikke været for ham, havde jeg givet op, fortæller Mhishkhl taknemmeli­gt om den hjælp, han har fået fra sin underviser, Jakob Krogmann.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark