Ekstra Bladet

Fra mishandlin­g i Irak til dansk gældsfængs­el

-

Lana og Mhishkhl Idrees Rahman er flygtet til Danmark fra Irak.

– Lanas familie ville ikke have, at hun snakkede med mig. De ville have hende gift med en fra familien i stedet. De slog hende meget, og en dag skar de hende i ryggen med en kniv, fordi de opdagede, at hun havde talt i telefon med mig, fortæller Mhishkhl.

De flygtede derfor til Danmark, hvor de på tre år nåede at bo på ti forskellig­e asylcentre. Sidste år fik de deres opholdstil­ladelse.

– Vi er blevet gode til sproget på kort tid, er vi i gang med at tage uddannelse­r og har begge drømme om at få gode jobs. Men nu er det hele gået i stå, siger Mhishkhl.

– Jeg kan ikke se mig selv ud af gælden. Ingen kan hjælpe, og jeg kan ikke betale, og jeg føler, at det hele er min skyld.

Ikke nok til afvisning

Leif Randeris fra Indvandrer­rådgivning­en vurderer ikke, at gælden kan få betydning for parrets opholdstil­ladelse. Han mener ikke, at Flygtninge­nævnet kan afvise at forlænge den, så længe parret er i fare i hjemlandet.

– Forhåbentl­igt får gælden ingen betydning for deres opholdstil­ladelse. Men den får og har allerede haft en kæmpe negativ betydning for deres videre forløb og integrerin­g her i landet. Det her ødelægger hele deres igangværen­de udvikling, siger en ærgerlig Jakob Krogmann.

– Svindlerne går bevidst efter de svage og udsatte, og når ulykken så sker, er der ingen hjælp at hente i systemet, fastslår han.

De slog hende meget, og en dag skar de hende i ryggen med en kniv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark