Ekstra Bladet

Ti minutter der kan ændre dit parforhold

Dansk psykolog giver dig nogle parforhold­s- råd, der ikke kræver, at du lægger hele dit liv om

- T□KST: TOMAS ROAR

Du elsker da din partner, når du altså ikke har lyst til at rive hovedet af ham.

Eller måske er det snarere sådan, at du går rundt og småkeder dig i relationen, som ikke rigtigt har det der ’ umph’ og den der vitalitet og erotiske kraft længere.

Eller også er du i virkelighe­den lidt ensom dit forhold og savner nærvær og intimitet.

Med andre ord er du, som folk er flest: I bund og grund glad for dit forhold, men der mangler noget.

Så kan du købe en masse selvhjælps­bøger og læse coaches og terapeuter­s og spirituell­e vejlederes kloge ord om titusind ting, du kan gøre for at forbedre tingenes tilstand.

DESVÆRRE KRÆVER DET ofte store livsomlægn­inger, som dræner dig for energi, allerede når du overvejer dem. Og derfor gør du ingenting, og derfor sker der ingenting.

Men så er det jo godt, at du har Ekstra Bladet, der har fået den danske psykolog og parterapeu­t Frej Prahl til at komme med bud på, hvordan du helt enkelt og hurtigt kan få rettet op på tingenes tilstand.

Frej Prahl har skrevet bogen ‘ Tændt – sex parforhold­et – fra pligt til lyst’ og deltaget som ekspert i programmet ’ Fede Forhold’ på DR. Desuden tilbyder han online- terapiforl­øb, hvor den omtalte øvelse, der ses her på siden, også indgår. FREJ PRAHL FORKLARER tankerne bag øvelsen.

– Meningen med den er netop, at den skal kunne passes ind i en travl hverdag. Derfor er det hverken mere eller mindre end ti minutter. Det har en klar psykologis­k effekt, at det ‘ kun’ er ti minutter.

– Jeg kan se, at de par, som ikke overholder ti- minutters reglen, dør på opgaven.

Opgaven er derfor ikke helt enkel – man SKAL nemlig holde de ti minutter, hverken mere eller mindre.

– I det øjeblik, vi tror, at det jo ‘ bare’ handler om at snakke sammen, underkende­r vi på en måde vores egne vaner. Vores vaner vil hele tiden stå i vejen for, at vi får det nærvær, vi faktisk savner. Derfor må vi bryde vanen med noget kunstigt. For at skabe en ny vane.

Øvelsen modvirker også skuffede forventnin­ger ifølge Prahl.

– Jeg hører af og til klienter sige ’ vi snakker kun om DIT arbejde’. Her er der fem minutter reserveret til hver. Derudover er øvelsen inspireret af begrebet

’ frie associatio­ner’ fra psykologie­n. Hvis man får tid og en andens nærvær til blot at snakke, kan alt muligt vigtigt dukke op, som man måske ikke havde tænkt på i forvejen, siger han.

Vores vaner vil hele tiden stå i vejen for, at vi får det nærvær, vi faktisk savner

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark