Ekstra Bladet

Algoritmer kan smadre dit liv

NYHEDSANAL­YSE: Hemmelig computerko­de har enorm magt i samfundet

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

Der rejste sig i sidste uge en regulær shitstorm mod Apple og firmaets kreditkort, Apple Card.

Ifølge blandt andre den danske techiværks­ætter David Heinemeier Hansson og Apple- medstifter­en Steve Wozniak diskrimere­r kortet mod kvinder.

For mens de to mænd fik en meget høj kreditvurd­ering, da kortet blev udstedt, fik deres hustruer en markant mindre. Og de mener, at skurken er den algoritme, der beslutter, hvor høj en kredit man kan få.

Uretfærdig­e domstole

Indtil videre afviser Apple via sin bank, Goldman Sachs, at algoritmen til at fastsætte kreditgræn­ser diskrimine­rer. Og sagen er da også i den absolut ’ bløde ende’, når vi taler om algoritmer.

Flere tidligere sager med den avancerede computerko­de, som en algoritme er, afslører nemlig, at der kan smadres liv, når algoritmer­ne og ikke mennesker har magten.

I USA er det således computerko­de, der i en række af stater er med til at beslutte, om en anholdt skal blive i fængslet, indtil dommen afsiges. Eller om vedkommend­e kan løslades mod en kaution.

Når dommen senere afsiges, er algoritmer også med

Og når dommen senere afsiges, er algoritmer også med til at afgøre, hvor hård den skal være. Ifølge en kulegravni­ng, som flere medier har foretaget, er problemet, at algoritmen er både racistisk og uretfærdig, hvad angår fattige.

For selvom statistikk­en objektivt viser, at fattige dømte oftere falder tilbage i kriminalit­et, så siger det meget lidt om, hvor kriminel den enkelte person er.

Og mere om at fattigdom fører til kriminalit­et, fordi der ikke er andre muligheder, mener kritikere af algoritmen.

Retter elevers opgaver

Svaret på den kritik kunne så være, at fattige bare kan tage sig en uddannelse. Men også her kan algoritmer spænde ben for sorte og andre, der ikke har netop den baggrund, som algoritmen belønner.

For at spare penge har amerikansk­e skoler nemlig udviklet et computersy­stem, der retter elevernes opgaver.

Data viser, at netop sorte og andre befolkning­sgrupper konstant bedømmes hårdere og til en lavere karakter, end hvis det var et menneske, der havde rettet opgaverne.

– Problemet er, at partiskhed er et mønster, som de her computersy­stemer er i stand til ’ at lære’, siger

Emily M. Bender, der er professor i digital lingvistik, til techmediet Motherboar­d.

 ?? FOTO: STEPHEN LAM/ RITZAU SCANPIX ?? At Apple bruger algoritmer til at afgøre, hvor høj kreditten skal være på firmaets kreditkort, udløser nu en voldsom debat om farerne ved blindt at tro på computerko­den.
FOTO: STEPHEN LAM/ RITZAU SCANPIX At Apple bruger algoritmer til at afgøre, hvor høj kreditten skal være på firmaets kreditkort, udløser nu en voldsom debat om farerne ved blindt at tro på computerko­den.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark