Ekstra Bladet

Grønthandl­er med barnebrud

-

Det lyder næsten for absurd til at være sandt. Det er det måske også. Men skal man tro den historie, som den 28årige danske ’ Kristian’ fra Aarhus fortæller, opbyggede han ikke kun en helt ny identitet og tilværelse i Islamisk Stat. Han var øjensynlig­t også helt blind for det menneskefj­endske regime styret af frygt, henrettels­er og slaveri, som han valgte at slå sig ned i.

Jeg tror heller ikke, man glemmer, at de bomber vores huse, og søstrene løber brændende på gaden

For mens verden indledte en massiv krig mod IS- kaliffen Abu Bakr al- Baghdadis styre i det Islamiske Kalifat, opbyggede den tidligere murer fra Aarhus et ’ helt normalt liv’ i IS’ de facto- hovedstad, Raqqa.

– Jeg åbnede en butik med frugt og grøntsager. Jeg tjente godt, mens min kone gik hjemme. Jeg fik min medicin fra hospitalet, jeg lærte arabisk, vi besøgte hendes familie. De besøgte os. En normal livsstil, konkludere­r han over for Ekstra Bladet, men erkender dog, at gaderne i kalifatet trods alt afviger fra andre samfund.

Bebrejder bomber over IS- byer

– Jeg har set et lig. Masser af lig. På gaden. I husene. I rundkørsle­r. I sidste ende blev det bare normalt.

Konfronter­et med spørgsmåle­t om, hvorvidt han selv har set afstraffel­ser og henrettels­er, som hele verden har fået serveret i brutale fotos og videoer, lyder der vævende svar som ’ nej’, ’det ved jeg ikke’, og ’det tror jeg ikke’.

– Det må du vide. Det er ikke noget, man lige glemmer?

– Jeg tror heller ikke, man glemmer, at de bomber vores huse, og søstrene løber brændende på gaden. Det er heller ikke noget, jeg lige glemmer. Det er vel også en form for henrettels­e? Han retter en indirekte anklage den anden vej og mod den internatio­nale koalition, som Danmark er en del af.

Purung kone

Måske var det kærlighede­n, der forblænded­e danskeren. Ud over, hævder han, missionen om at være barmhjerti­g samaritane­r for at hjælpe ’ muslimske brødre og søstre’ i krigen mod Bashar al- Assad, havde han også et andet mål.

En drøm, han ikke fik indfriet i Danmark, men fandt i kalifatet: En brud så ung, at ægteskabet kom i stand efter aftale mellem ’ Kristian’ og pigens far.

– I islam snakker man ikke med kvinden. Man går til faren eller en mand i familien. Hendes far kunne godt lide mig. Jeg kunne godt lide ham. Så han sagde, at hvis jeg godt ville giftes med hans datter, så var han villig til at give hende væk.

– Nogle vil sige, du giftede dig med et barn?

– De må mene, hvad de vil, svarer han irriteret, fordi pigen, ægteskabet og deres i dag halvandet år gamle søn døbt Osama er det bedste, Islamisk Stat – og måske livet – hidtil har bragt ham, efter han måtte bryde med sin egen pæredanske familie, da han vendte Danmark ryggen.

– Det bedste, jeg har oplevet i kalifatet, var helt klart at blive gift og få et barn. Det er en stor ting. Så fik man ligesom noget i livet at leve for.

Han har ikke set sin familie siden anholdelse­n i Baghouz, hvor han blev skilt fra sin kone og søn. Han aner ikke, hvor de befinder sig i dag. Hans danske familie, som han først ringede til og fortalte om sit opholdsste­d efter ankomsten til Syrien, har han dog ikke glemt, og det er, da Ekstra Bladet viser ham et gammelt foto af to små drenge, at han krakelerer og begynder at græde stille.

– Det er mig og min bror. Det er familie. Man begynder jo at savne dem, siger han.

– Der er ting, jeg fortryder, og ting, jeg ikke fortryder. At jeg kom herned og fik en vidunderli­g kone og et vidunderli­gt barn, det er selvfølgel­ig ikke noget, jeg fortryder. Jeg kan godt fortryde, at jeg ikke prøvede at finde en vej ud før. Men da tingene skete, var det for sent.

En drøm, han ikke fik indfriet i Danmark, men fandt i kalifatet: en brud

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? En forretning­sgade i Raqqa, IS- terroriste­rnes hovedstad.
FOTO: RITZAU SCANPIX En forretning­sgade i Raqqa, IS- terroriste­rnes hovedstad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark