Ekstra Bladet

SIG DE SKAL FINDE EN LØSNING

DESPERAT: Selvom ’ Kristian’ vil hjem, betragter han sig ikke som dansker mere

-

’ Kristian’ tror ikke, at holdningen til muslimer er blevet bedre, siden han sidst satte fod på dansk jord.

Alligevel er den fængslede dansker ikke sen til at svare, når han skal fortælle, hvad han savner ved sit fødeland:

– Der er mange ting. Stilheden, roen. At der er ikke er noget svært i livet. At du bor i et hjem, og det hele er der. Jeg savner, jeg kan være et sted og hvile mig og have min familie ved siden af mig og prøve at få fikset mit ben. Der er mange ting, jeg savner, erkender han.

Efter ni måneder i et syrisk fængsel lægger 28- årige ’ Kristian’ ikke skjul på, at han gerne vil hjem til Danmark. Eller i hvert fald ud af fængslet i Syrien, for han kender også til realiteter­ne om, at de færreste nok ønsker ham hjem.

– Betragter du dig selv som dansker?

– Med de såkaldte ’danske værdier’, nej. De er alle sammen blevet smidt i skraldespa­nden. Ligestilli­ng, som danskerne var så højkæftede om … at de var så ligestille­de og alt det vrøvl, det passer ikke. Som kristen eller jøde kan du sige, hvad du vil. Som muslim bliver du trampet på.

– I DK kalder man dig landsforræ­der?

– Det siger de bare, hvis jeg er muslim. Så er jeg en forræder. Jeg behøver ikke engang at tage til Syrien, griner han ironisk, men bliver alvorlig, da vores snak skal til at slutte, og spørger om lov til at stille et spørgsmål den anden vej.

– Snakker du med den danske stat eller noget? Har de nogen snak om, at vi kommer ud herfra? At der sker noget snart, spørger ’ Kristian’, der har siddet bag tremmer i Syrien i ni måneder.

– Du skal sige, de skal finde en løsning for os.

– Det duer ikke, at vi er her. Overhovede­t ikke, lyder hans appel og konstatere­r rammende præcis ned i den offentlige debat om, hvad man skal gøre med de danske fremmedkri­gere:

– Hvor vil de smide os hen, hvis de ik’ vil tage os til DK?

– Hvor vil de smide mig hen, hvis det var?

tp

 ??  ?? Selvom ’ Kristian’ ikke betragter sig som dansker længere, savner han alligevel Danmark. Her et blik ind til fangerne.
Selvom ’ Kristian’ ikke betragter sig som dansker længere, savner han alligevel Danmark. Her et blik ind til fangerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark