Ekstra Bladet

Derfor forlod ’ Kristian’ Danmark

-

– Hvis man åbner Koranen, finder man mirakler.

Det er sådan, den korte forklaring lyder på, hvorfor danske ’ Kristian’ som blot 22- årig forlod Danmark, sin pæredanske familie, sin lejlighed og sin elevplads som murer i Aarhus og i september 2013 satte sig på et fly mod Tyrkiet og siden blev smuglet ind i Syrien.

En anden er, ifølge hans egen udlægning, at de fjendtlige reaktioner fra hans omgangskre­ds, folk på gaden i Danmark og ikke mindst fra hans egen familie blev for ulidelige.

– Jeg var en normal person i Aarhus. Problemet var bare, at jeg er muslim. Det er andre ikke, siger han og afslører, at han holdt sin religion skjult for familien i et halvt år og til sidst følte, han skulle vælge mellem dem og sin tro.

Vil ikke vælge mellem IS og Danmark

Fra sin plads i et nøgent lokale i fængslets hospitalsa­fsnit, hvor Ekstra Bladet møder ham, synes nye ultimative valg dog fortsat svære at svare på.

– Hvis du selv kunne vælge mellem Dawla ( IS, red.) og Danmark, ville du så vælge Dawla?

– Det ved jeg ikke. Jeg vil ikke svare på det.

– I Dawla var der nogle ting, der var bedre selvfølgel­ig religionsm­æssigt. Samtidig har det også nogle dårlige sider, siger han og fortæller, at han i kort tid selv havnede i et ISfængsel i kalifatets sidste dage, og at han ikke støtter IS i dag.

– Men du har støttet Islamisk Stat, er det korrekt?

– Jeg har boet der. Jeg synes godt om det, da jeg boede der.

– Da IS var stort, var der ikke problemer. Da det først blev mindre, begyndte man at se problemern­e og realiteter­ne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark