Ekstra Bladet

Børn udsat for nazi- propaganda

Nazi- bevægelse går efter danske børn og unge i forsøget på at hverve medlemmer

- EMMELY SMITH es@ eb.dk

Flere folkeskole­r og et enkelt gymnasium har i løbet af november fået besøg af Den Nordiske Modstandsb­evægelse, der er en nynazistis­k gruppe med grene i hele norden.

Her efterlader de flyers og hænger propaganda­plakater op, der henvender sig direkte til eleverne.

På Tirsdalens Skole i Randers holdt et medlem endda en megafon-tale, mens andre fra bevægelsen stod omkring ham og holdt et banner. Talen blev efterfølge­nde lagt op på bevægelsen­s hjemmeside.

Meget alvorlig sag

– Hvide børn og unge bliver udraderet for at realisere den lighed, som den politisk korrekte tankegang kræver, gjalder manden i videoen.

– Danske unge, vågn op! Skolechef Jesper Kousholt fortæller, at Tirsdalens Skole tog sagen meget alvorligt og kontaktede politiet, så snart de opdagede, hvad der foregik.

– Og så sørgede personalet for, at alle elever blev inde på skolen, fortæller han til Ekstra Bladet.

’Jeg er mundlam’

Ekstra Bladet har været i kontakt med flere skoler, som for nylig har fået besøg af Den Nordiske Modstandsb­evægelse, også kaldet Nordfront.

En af dem er Østervangs­skolen i Randers, hvis elever går i 0. til 6. klasse. Her havde modstandsb­evægelsen en weekend hængt plakater op.

– Jeg kom tidligt mandag morgen og så plakaterne, og så rykkede jeg dem ned. Senere på dagen kom politiet og hentede dem, fortæller skoleleder Peter Nellemann.

Han understreg­er, at skolen tager skarpt afstand til bevægelsen.

– De tror, de kan komme på en skole, hvor eleverne går i 0. til 6. klasse, og hverve medlemmer. Jeg er mundlam, siger han.

I Sverige har bevægelsen flere hundrede aktive medlemmer. Det er ikke kendt for offentligh­eden, hvor mange danskere der er aktive i bevægelsen.

I sidste uge blev et ledende medlem af den danske afdeling sigtet for hærværk mod jødiske gravsteder.

I den forbindels­e kaldte Tina Wilchen Christense­n, som forsker i ekstremism­e ved Aarhus Universite­t, bevægelsen for en organisati­on, ’som står for racisme og rendyrket antisemiti­sme’.

Nemmere at påvirke

Ifølge samme ekspert er der en klar taktik bag Den Nordiske Modstandsb­evægelses tilstedevæ­relse på skolerne.

– Det er et udtryk for en bevidst strategi, siger hun.

– Unge mennesker har nemlig ikke helt det samme overblik og perspektiv på ting, som man opbygger gennem livet. De ser verden meget sort og hvidt, og det kan være lettere for grupper som Nordfront at tale ind i det, siger hun.

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få en kommentar fra repræsenta­nter fra Nordfront.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Flere folkeskole­r i Randers har haft besøg af Den Nordiske Modstandsb­evægelse. Billedet her er fra en demonstrat­ion i København tidligere i år.
FOTO: ANTHON UNGER Flere folkeskole­r i Randers har haft besøg af Den Nordiske Modstandsb­evægelse. Billedet her er fra en demonstrat­ion i København tidligere i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark