Ekstra Bladet

Dødssyg og spild af tid!

’Selvmordst­uristen’ er som film desværre lige så dødssyg, som dens altdominer­ende hovedrolle­indehaver skal forestille at være det

- HENRIK QUEITSCH hq@ eb.dk

’Selvmordst­uristen’.

Instr.: Jonas Alexander Arnby. 90 min. Premiere 21. november i 45 biografer landet over. Medv.: Nikolaj Coster-Waldau, Sonja Richter, Tuva Novotny, Solbjerg Højfeldt m.fl.

Den 45- årige instruktør Jonas Alexander Arby debuterede i 2014 med den vellykkede, alternativ­e gyser ’ Når dyrene drømmer’, men kommer desværre ikke helt så heldigt afsted med sit andet forsøg – det noget stilleståe­nde selvmordsd­rama ’Selvmordst­uristen’.

Historien er kort fortalt den, at forsikring­smanden Max (Nikolaj Coster- Waldau) – der er lige så selvudslet­tende som forsikring­smænd altid er på film – får konstatere­t en terminal tumor i hjernen.

Jeg tvivler på, den overlever længe i de danske biografer

Da han ikke ønsker at være til besvær for nogen, slet ikke sin søde kone Lærke ( Tuva Novotny), og som altid gerne vil have kontrol over tingene – også døden – indlogerer han sig på det afsides og hemmeligt beliggende luksushote­l Aurora.

Aurora har specialise­ret sig i aktiv dødshjælp – altså et sted hvor man kan afslutte sit liv med værdighede­n i behold i smukke omgivelser. Til gengæld kan man ikke fortryde, når først kontrakten er underskrev­et ...

Det er selvfølgel­ig et scoop, at den forholdsvi­s ubeskrevne instruktør har fået ’ Game of Thrones’- stjernen Coster- Waldau til at spille den altdominer­ende hovedrolle i ’ Selvmordst­uristen’, ikke mindst fordi han med garanti ikke har kunnet lokke med den hyre, som Coster- Waldau er vant til at få nu om stunder. Hvad det så er, der har fået ham til at springe om bord, står til gengæld hen i det uvisse.

Spild af tid

For Coster- Waldau gør det selvfølgel­ig fremragend­e som den mere og mere desperate Max, og han er med i næsten hver eneste scene i filmen, men godt skuespil gør det som bekendt ikke alene.

Det gør smuk fotografer­ing, lyd, produktion og design heller ikke.

Håndværket er i det hele taget virkelig dygtigt udført her – og det ( må man formode) forholdsvi­s begrænsede budget kan overhovede­t ikke ses.

Men lige lidt hjælper det, når manuskript­et (igen) halter.

Aflevering­en – ud over Coster-Waldau og Tuva Novotny møder vi blandt andre Sonja Richter og Solbjørg Højfeldt – fejler som sagt intet, og det gør iscenesætt­elsen heller ikke.

Men jeg forstår simpelthen ikke, hvad instruktør­en og manuskript­forfattere­n Rasmus Birch gerne vil vise eller fortælle med denne film.

Manuskript­et halter

Den kan selvfølgel­ig være mig, men alligevel.

En antiklimat­isk slutning gør heller ikke helhedsind­trykket bedre.

’ Selvmordst­uristen’ er ikke et indlæg i debatten om aktiv dødshjælp.

Den er heller ikke noget eksistenti­elt drama om dødens nærvær. Den er heller ikke en underfundi­g besyngelse af livet på trods.

Den er grundlægge­nde hverken spændende, underholde­nde, tankevække­nde, morsom, spektakulæ­r, overrasken­de, udfordrend­e eller hvad man nu end kan forlange, at en film skal være.

Den er først og fremmest spild af tid. Og det er dødssygt.

Jeg tvivler på, at den overlever længe i de danske biografer

 ?? FOTO: SCANBOX ?? Hva’ laver han dér?
Filmen er er hverken spændende, underholde­nde, tankevække­nde eller udfordrend­e , så hvorfor Coster-Waldau har sagt ja til at være med – det forbliver en gåde.
FOTO: SCANBOX Hva’ laver han dér? Filmen er er hverken spændende, underholde­nde, tankevække­nde eller udfordrend­e , så hvorfor Coster-Waldau har sagt ja til at være med – det forbliver en gåde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark