Ekstra Bladet

Jeg er blevet fartblind

TESTPILOT PÅ TOPPEN: Casper Børge Nielsen er en af verdens skrappeste piloter. Nu kommer bogen ’ Testpilot – et liv på grænsen’ om hans spændende liv i luften

- CLAUS JESSEN jes@ eb.dk

Lige siden han var en lille dreng, drømte han om at blive pilot.

Det første ord, han kunne sige var ’ flyvemaski­ne’. Nu må en af verdens skrappeste piloter, major Casper Børge Nielsen, erkende, at han er blevet ’ fartblind’ af alle de oplevelser, han har haft som profession­el pilot.

28. november udkommer bogen ’ Testpilot – et liv på grænsen’ om den vestjyske pilot, som har 4000 flyvetimer i 65 forskellig­e fly bag sig.

– Da forlaget spurgte mig, om jeg ville være med til at lave bogen, var jeg i tvivl om, hvorvidt jeg havde stof nok at fortælle om.

– Nu kan jeg jo godt se, at jeg er blevet ’ fartblind’ af de mange helt fantastisk­e og spændende oplevelser, jeg har haft som både testpilot og jagerpilot.

– Det bliver jo hverdag og rutine, selv om det altid er en helt særlig oplevelse at lette i et jagerfly.

– Netop gennem arbejdet med bogen har jeg fået frisket mange spændende oplevelser op. Så kan jeg jo godt se, at jeg har haft og stadig har et meget spændende liv. Jeg kan snart ikke tillade mig at bede om mere, konstatere­r Casper Børge Nielsen.

Taknemmeli­g og ydmyg

Danskeren har blandt andet arbejdet som testpilot i USA og været med i udviklinge­n af F- 35 jagerflyet.

– Jeg har været så heldig at være sammen med nogle af verdens bedste og mest berømte testpilote­r.

– Det har naturligvi­s været en kæmpe oplevelse. Og nogle af dem er blevet mine venner – det er faktisk noget, som kan gøre mig ganske ydmyg, fortæller Casper Børge Nielsen, der bor i fødebyen, Esbjerg, og arbejder i forsvarsst­aben i Fighter Wing Skrydstrup.

Frygten under kontrol

I bogen fortæller han om, hvordan drengedrøm­men blev til virkelighe­d. Om den benhårde kamp om altid at være blandt de bedste. Og om frygt og fare i forbindels­e med livet som aktiv jagerpilot.

– Man skal selvfølgel­ig have respekt for det farlige ved jobbet. Og hvis du ikke ind imellem bliver bange, så er der noget galt. Men omvendt duer det heller ikke, hvis du er nervøs, hver gang du kravler op i dit F- 16 jagerfly.

– Man skal kunne kontroller­e frygten. Man skal have en personligh­ed, der gør at man kan bevare roen. Og så betyder erfaringen jo også en del, fortæller Casper Børge Nielsen.

– Disciplin og kontrol er vigtigt i dit arbejdsliv. Står din familie også ret, når du kommer hjem fra arbejde?

Nej, det vil jeg ikke påstå. Det er ikke sådan, at vores fire børn er opdraget til kæft, trit og retning og står på rad og række, når majoren kommer hjem. Det kører bestemt ikke efter en snor i vores familie.

– Jeg er selv blevet frit opdraget, og det er vores børn også. Min ene søn er ved at uddanne sig til pilot, en anden søn spiller i to bands og udgiver musik. Vores tredje søn arbejder i familiens

Jeg har været så heldig at være sammen med nogle af verdens bedste og mest berømte testpilote­r

Man skal selvfølgel­ig have respekt for det farlige ved jobbet

firma og vores datter går stadig i gymnasiet.

– Hvordan slapper du bedst af?

– Jeg er født og opvokset i Esbjerg, hvor vi har en kreds af gamle venner, som vi holder meget af at være sammen med. Vi rejser ofte med dem, og så kan vi godt lide at stå på ski et par gange om året.

– Jeg interesser­er mig også for biler. Og så kan jeg godt lide at lave mad. Det gør jeg så ofte, som det er muligt. Men jeg skal jo tænke lidt på vægten. I min alder kan der hurtigt ryge et par ekstra kilo på.

Smager lidt af fugl

Den erfarne pilot tidligere haft sit eget privatfly.

– Jeg leger stadig med tankerne om at købe et nyt fly, fortæller, fortæller Casper Børge Nielsen.

– Jeg er 51 år og stadig aktiv jagerpilot. Men det er klart, at jeg på et tidspunkt ikke kan flyve F- 16 mere. Så vil det være rart med sit eget fly. Det smager da lidt af fugl, griner den vestjyske major.

 ??  ??
 ??  ?? Bogen ’ Testpilot – et liv på grænsen’ udkommer 28. november på forlaget People’sPress.
Bogen ’ Testpilot – et liv på grænsen’ udkommer 28. november på forlaget People’sPress.
 ?? FOTO: CHRISTER HOLTE ?? Casper Børge Nielsen – også er kendt som PEL – er vild med både hurtige fly og biler.
FOTO: CHRISTER HOLTE Casper Børge Nielsen – også er kendt som PEL – er vild med både hurtige fly og biler.
 ?? FOTO: US AIRFORCE ?? Højt at flyve
– Jeg kan jo godt se, at jeg har haft og stadig har et meget spændende liv, erkender piloten Casper Børge Nielsen, som i en årrække var udstatione­ret på Edwards Air Force Base i Californie­n.
FOTO: US AIRFORCE Højt at flyve – Jeg kan jo godt se, at jeg har haft og stadig har et meget spændende liv, erkender piloten Casper Børge Nielsen, som i en årrække var udstatione­ret på Edwards Air Force Base i Californie­n.
 ?? FOTO: US AIRFORCE ?? Den danske pilot har været involveret i udviklinge­n af det nye F-35.
FOTO: US AIRFORCE Den danske pilot har været involveret i udviklinge­n af det nye F-35.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark