Ekstra Bladet

’ KRISTIAN’ ELSKEDE KALIFATET NU VIL HAN HJEM

ANKLAGET SOM IS- KRIGER: I ni måneder har en ung dansk mand med blå øjne siddet fængslet i Syrien. Han blev såret i kalifatet, hvor han boede i over fem år. Ekstra Bladet mødte den 28- årige dansker i fængslet

-

HASAKAH- PROVINSEN ( Nordøstsyr­ien) Ekstra Bladet: De ligger, sidder og sover hulter til bulter. Hundredvis af fanger stuvet sammen i minimale celler med ingenting til rådighed andet end en madras, et tæppe og ét toilet til deling. Mænd fra hele verden. Fanger, borgere og IS- krigere fra det kollapsede Islamiske Kalifat i Syrien. Også en mand fra Danmark.

Helt eksklusivt har Ekstra Bladet nemlig fundet og mødt en ung 28- årig mand fra Aarhus, som i de sidste seks år har boet i Syrien, siden han forsvandt fra Danmark i slutningen af 2013.

Krigsfange

Han har blå øjne, rødblondt hår, rødbedefar­vet pas og jysk accent og har siddet som krigsfange, siden han i slutningen af februar blev anholdt i ørkenen ved IS’ sidste højborg i Baghouz.

Da vi møder ham, sidder han med nedslået blik, foldede hænder, bare fødder og er iført en orange fangedragt med sit højre ben strakt.

Helt eksklusivt har vi fået lov at møde den muligvis eneste overlevend­e etnisk danske mand fra IS, som nu sidder anklaget som IS- kriger i et fængsel i det nordøstlig­e Syrien.

– Jeg kan godt gå på det, men ikke bøje mit knæ, siger ’ Kristian’, som vi kalder ham i denne artikel.

Infektion i knoglen

Benet blev ifølge hans fortælling skadet af et ’ fly’ – et luftangreb – i starten af 2014, og det gjorde ham til fast patient på adskillige hospitaler inden for kalifatets grænser.

– Jeg fik infektion ind til knoglen. Det blev meget slemt, så de ville skære mit ben af. Det gad jeg ikke, selvom de truede med, at jeg ville dø. Så sagde jeg; ’ Så må I lade mig dø’.

Igennem halvanden time, mens kurdiske vagter overværer vores møde, fortæller han, hvorfor han i sin tid som 22- årig forlod Danmark og sin familie uden et ord og rejste til krigszonen i Syrien. Hvordan han i fem år levede i det rigide religiøse regime, fandt lykken, da han tog en 15- årig pige som kone, hævder, at han aldrig har kæmpet for IS, og hvordan han nødtvunget overgav sig til den internatio­nale koalition i februar med en besked til sin familie, der lød:

’ Hvis I ikke hører fra mig, er jeg enten blev dræbt eller blevet fængslet.’

Helt eksklusivt har vi fået lov at møde den muligvis eneste overlevend­e etnisk danske mand fra IS

 ??  ?? Et hospitalsa­fsnit og celler i et fængsel i det nordøstlig­e Syrien huser 5000 IS- krigere.
Et hospitalsa­fsnit og celler i et fængsel i det nordøstlig­e Syrien huser 5000 IS- krigere.
 ??  ??
 ?? tp@ eb.dk ??
tp@ eb.dk
 ??  ?? Nederlaget
Danske ’ Kristian’, som vi kalder ham, rejste ned for at bo i terror- organisati­onen IS’ hovedstad, Raqqa. Han er anklaget for at være IS- kriger, hvilket han benægter. Han er såret i benet og beder om at komme hjem.
Nederlaget Danske ’ Kristian’, som vi kalder ham, rejste ned for at bo i terror- organisati­onen IS’ hovedstad, Raqqa. Han er anklaget for at være IS- kriger, hvilket han benægter. Han er såret i benet og beder om at komme hjem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark