Ekstra Bladet

255 ANSATTE FÅRSKATTER­ABAT

SLIPPER BILLIGT: Nordea gør i stigende grad brug af forskerord­ningen, der giver deres ansatte en lav skat

- MICHAEL BO MORTENSEN MIKKEL RYRSØ PETER JEPPESEN mbom@ eb.dk mr@ eb.dk pej@ eb.dk

Mens storbanken Nordea tidligere i år meldte ud, at den var færdig med at hjælpe kunder med at placere penge i skattely, hjælper den fortsat gerne egne ansatte med at slippe billigere skat.

Det kan Ekstra Bladet i dag fortælle på baggrund af en stor rundspørge blandt landets 100 største virksomhed­er.

Således oplyser banken, at 255 højtlønned­e Nordeaansa­tte – heriblandt en koncerndir­ektør – er på den lukrative forskerord­ning. Dermed betaler de kun 32,84 procent i skat.

Flest på ordningen

Blandt de 69 virksomhed­er, som har svaret på Ekstra Bladets spørgsmål, er Nordea det selskab, der har flest ansatte på ordningen. Til sammenlign­ing har Novo Nordisk 224 ansat på samme vilkår.

Men det er slet ikke meningen, at en storbank skal bruge ordningen på den måde, mener professor Bent Greve, der forsker i samfundsøk­onomi og arbejdsmar­ked på Roskilde Universite­tscenter.

– Det er et dilemma, at Nordea belønnes, fordi der er ansat folk med høje indkomster. Det har ikke noget med forskerord­ningen at gøre, siger han.

Naturlig undren

Ud over forskere gælder ordningen også for såkaldte nøglemedar­bejdere, som skal tjene mindst 65.100 kroner pr. måned. Dem er der altså mindst 255 af i Nordea – ud over selvfølgel­ig de danske nøglemedar­bejdere, der er ansat på almindelig­e skattevilk­år.

– Der kan være nogle, som leverer en indsats, som er vigtig at få. Og derfor kan forskerord­ningen godt være fornuftigt i nogle tilfælde. Problemet er bare, at det efterhånde­n er så ganske mange, at det er løbet løbsk, siger Bent Greve.

Professor i virksomhed­sledelse ved Aarhus Universite­t Jakob Lauring forstår godt, at det kan undre, at en bank er så flittig bruger af ordningen.

– Det kan virke lidt mærkeligt, at lige netop Nordea bruger så mange, når de ikke har forskere, men den finansiell­e sektor er bare meget højt lønnet, og det spiller selvfølgel­ig ind på det, siger han.

Kraftig stigning

Også Danske Bank benytter i stor stil ordningen. Ud over at fire ud af bankens syv direktører får den klækkelige skatteraba­t, svarer banken, at i alt 200 ansatte tillige er på forskerord­ningen.

Samlet står de to finanskæmp­er altså for 455 ansatte. Det er en kraftig stigning siden 2016, hvor erhvervsme­diet Finans kunne fortælle, at de to banker tilsammen havde 197 på ordningen. Det svarer til en stigning på 130 procent på tre år.

Det kan virke lidt mærkeligt, at lige netop Nordea bruger så mange

Det er et dilemma, at Nordea belønnes, fordi der er ansat folk med høje indkomster

Læs også lederen på bagsiden

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Penge lugter ikke
Storbanken Nordea, der har dansk hovedkonto­r her ved DR Byen på Amager, er ikke for fin til at bruge forskerord­ningen til både menige medarbejde­re og en af direktører­ne i koncernled­elsen.
FOTO: JENS DRESLING Penge lugter ikke Storbanken Nordea, der har dansk hovedkonto­r her ved DR Byen på Amager, er ikke for fin til at bruge forskerord­ningen til både menige medarbejde­re og en af direktører­ne i koncernled­elsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark