Ekstra Bladet

FORSKER- FIDUS Bankens forsker- fidus er ikke ulovlig, men det gør ikke fifleriet mere tiltalende

-

PÅ DANSKE BANKS hjemmeside kan følgende læses:

’ Danske Bank er den største bank i Danmark og en af de største finansiell­e institutio­ner i Norden. Det betyder, at vi har et særligt ansvar over for de samfund, vi er en del af. Som en del af vores samfundsan­svar arbejder vi for at fremme bæredygtig udvikling og skabe en positiv påvirkning på samfundet.’

DE FLOTTE, velfrisere­de sætninger om samfundsan­svar klinger hult. ❘kke kun i kølvandet på den gigantiske hvidvask- skandale, men også efter □kstra Bladets afsløring af, at banken udnytter en særlig skattefidu­s ved aflønning af topdirektø­rer.

FIRE UD AF SYV bank- bosser, blandt andre adm. direktør Chris Vogelzang, er ansat på den såkaldte forskerord­ning, der som kontant konsekvens har, at de slipper med at betale knap 33 pct. i skat. Dermed sparer de hvert år millioner i skat, som samfundet i sagens natur samtidig går glip af.

BANKENS FORSKER- FIDUS er ikke ulovlig, men det gør ikke fifleriet mere tiltalende.

□ller som professor Vagn Greve, Roskilde Universite­tscenter, i går sagde til □kstra Bladet: ’Jeg har svært ved at se rationalet i at give Danske Bank en ekstra skattebegu­nstigelse.’

DANSKE BANK er langtfra ene om at udnytte fidusen. Også konkurrent­en Nordea og en lang række andre virksomhed­er ansætter folk på kontrakter med indbygget skatte- rabat.

TALLENE TALER deres tydelige sprog: ❘ 2010 var ca. 4000 ansat på den lukrative ordning, der gælder i op til syv år. ❘ 2017 var tallet 6899. Og hvis disse ansatte havde betalt fuld skat, ville statskasse­n have fået ekstra 800 mio. kr. i kassen.

FORSKER- ORDNINGEN trænger åbenlyst til et eftersyn. Smuthuller­ne skal fjernes, så ordningen igen tjener det oprindelig­e formål: at tiltrække dygtige udenlandsk­e forskere. Ordningen skal ikke kunne bøjes, så højtlønned­e bankdirekt­ører og andre såkaldte nøgleperso­ner slipper billigere i skat.

DEN SOCIALDEMO­KRATISKE skattemini­ster, Morten Bødskov, har ingen planer om at gribe ind over for virksomhed­ernes spekulatio­n i forskerord­ningen.

Men så må et flertal af politikern­e i Folketinge­t tvinge ministeren til handling og på den måde udvise ... samfundsan­svar.

Læs også reportagen side 4- 5

 ?? FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX ?? Danske Banks topchef, hollændere­n Chris Vogelzang, kan nyde rigtig godt af de mange, mange penge, som han på linje med tre andre direktører i banken slipper for at betale i skat.
FOTO: JENS DRESLING/ RITZAU SCANPIX Danske Banks topchef, hollændere­n Chris Vogelzang, kan nyde rigtig godt af de mange, mange penge, som han på linje med tre andre direktører i banken slipper for at betale i skat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark