Ekstra Bladet

Ruslands EM i fare

-

Det Internatio­nale Antidoping­agentur ( Wada) vil udelukke Rusland som nation fra alle større sportsbegi­venheder i fire år.

Det forventer chefen for Ruslands Antidoping­agentur ( Rusada), Yuri Ganus.

– Det er virkelighe­den, siger Ganus til nyhedsbure­auet AFP.

Udmeldinge­n kommer, efter at det mandag aften kom frem, at et udvalg under Wada har anbefalet fire års karantæne til Rusland, fordi landet i mange år har set stort på antidoping­reglerne og fortsætter med at gøre det.

Det sværeste og mest tragiske er at se vores udøvere blive taget som gidsler af de sportslige lederes handlinger

– Vi er på vej ind i en ny fase af Ruslands dybe dopingkris­e i de næste fire år, siger Rusada- chefen.

– Fire år er lang tid. Det er to gange OL, konstatere­r han.

Ganus refererer til næste års sommer- OL i Tokyo, mens der to år senere venter et vinter- OL i Beijing. Her vil Rusland efter alt at dømme være udelukket som land, hvis Wadas udelukkels­e bliver en realitet.

I stedet vil russiske atleter – ligesom ved vinter- OL i sydkoreans­ke Pyeongchan­g – skulle stille op under neutralt flag.

Highlights: Hazard- brødrene sikrede belgisk førsteplad­s med storsejr i Rusland

Udelukkels­e kan også bringe landets status som en af 12 værter for næste års EM- slutrunde i fare. Rusland er placeret i samme gruppe som Danmark og Belgien i turneringe­n, som der trækkes lod til 30. november.

Rusland vil dog have mulighed for at appellere en eventuel afgørelse til Den Internatio­nale Sportsdoms­tol ( CAS).

Rusland har været i søgelyset, fordi man mistænkte landets antidoping­agentur for at fuske med atleternes prøveresul­tater.

Wada bad om at få disse udleveret og fik det også i januar i år. Men i september kom det frem, at russerne havde manipulere­t med disse data, og derfor står landet nu til en historisk hård straf.

Putin skal involveres

Ifølge Yuri Ganus bør Ruslands præsident, Vladimir Putin, tage affære.

– For at være helt ærlig venter jeg på, at præsidente­n tager aktiv del i det her.

– Der er mange problemer inden for sport her, men det sværeste og mest tragiske er at se vores udøvere blive taget som gidsler af de sportslige lederes handlinger.

– Vi har brug for rigtige ændringer.

– Vi har brug for nye sportslige ledere, siger Yuri Ganus i interviewe­t med AFP.

9. december skal Wadas bestyrelse træffe en endelig afgørelse om Rusland på et møde i Paris.

 ?? FOTO: JENNIFER LORENZINI/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX ?? Ruslands status som en af 12 værter for næste års EM- slutrunde i fare. Rusland vil dog have mulighed for at appellere en eventuel afgørelse fra WADA til Den Internatio­nale Sportsdoms­tol (CAS).
FOTO: JENNIFER LORENZINI/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX Ruslands status som en af 12 værter for næste års EM- slutrunde i fare. Rusland vil dog have mulighed for at appellere en eventuel afgørelse fra WADA til Den Internatio­nale Sportsdoms­tol (CAS).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark