Ekstra Bladet

Usikre webcams i mange private hjem

Myndighede­rne tjekker ikke, om gadgets til det smarte hjem er sikre

-

Hvor meget har vi lært om it- sikkerhed i vores digitale hjem? Og hvad har myndighede­rne faktisk gjort for at stille klare krav til dem, der producerer alle de eftertragt­ede gadgets?

Efter flere års debat og afsløringe­r er svaret et nedslående: meget lidt.

I Storbritan­nien har Which?, der er søsterorga­nisation til Forbrugerr­ådet Tænk, netop lavet en omfattende analyse, som viser, at der på verdenspla­n fortsat findes et par millioner webcams, som hackere nemt kan få adgang til.

Og en del af dem – måske flere end 1000 – er sat op på adresser rundt omkring i Danmark.

– Jeg synes, det er nogle voldsomme tal, siger Anette Høyrup, der er seniorjuri­st hos Forbrugerr­ådet Tænk, til Ekstra Bladet.

– Og det er vanvittigt, at så mange produkter på markedet er uden for myndighede­rnes kontrol, og uden at forbrugern­e kan gennemskue noget som helst, fortsætter hun.

Flere svage led i kæden

Rådet satte i sidste uge en kampagne i gang, der skal få danske forbrugere til at være mere kritiske, når de køber alle former for gadgets med kontakt til nettet.

Problemet er nemlig, at hvis for eksempel et dårligt webcamera ukrypteret sender koden til dit wi- finetværk ’ gennem luften’, så kan hackere få fat i det og misbruge dit netværk til andre og værre ting end at kigge med på kameraet.

– Så er du altså inde i maskinrumm­et hos folk, konstatere­r Anette Høyrup.

– Derfor skal du også få lavet dig et unikt password, inden kameraet eller andre smarte ting til hjemmet bliver taget i brug, lyder rådet fra seniorjuri­sten.

Det er også vigtigt alene at købe enheder, som man senere kan opdatere og lukke sikkerheds­huller i. Og så skal man undersøge, hvilke data firmaet bag produktet samler sammen, og hvordan de bruges. Netop producente­rne af de usikre kameraer har ifølge Forbrugerr­ådet Tænk et kæmpe ansvar. Men det har lovgiverne og myndighede­rne i EU og herhjemme også.

Beskyttels­e findes ikke

– Jeg har netop skrevet til Sikkerheds­styrelsen, fortæller Anette Høyrup.

– De svarer, at produktern­e er omfattet af deres arbejde, men alene når produktet gør skade på noget andet. Så hvis det bryder i brand, skal de nok være der. Ellers er de ikke.

Udover GDPR- reglerne beskyttes forbrugern­e i dag ikke ved køb af internetfo­rbundne enheder.

– Imens pumpes produktern­e bare ud.

Det er vanvittigt, at så mange produkter på markedet er uden for myndighede­rnes kontrol

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? I 2015 lavede Ekstra Bladet en prisvinden­de kampagne kaldet ’ Fri Adgang’ om usikre webkamerae­r, harddiske og computere, som hackerne allerede dengang alt for nemt kunne få adgang til.
FOTO: EKSTRA BLADET I 2015 lavede Ekstra Bladet en prisvinden­de kampagne kaldet ’ Fri Adgang’ om usikre webkamerae­r, harddiske og computere, som hackerne allerede dengang alt for nemt kunne få adgang til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark