Ekstra Bladet

’ Her er mange børn at lege med’

Ellekoneba­kken i Viborg er et af tre områder, der ikke længere er på regeringen­s ghettolist­e

- ELISE RASMUSSEN elise. p. rasmussen@ eb.dk

– Det sidste år har ikke været spor anderledes, men nu har vi da prøvet det med.

75- årige Jonna Holm bor i Ellekoneba­kken i Viborg, der efter bare ét år på regeringen­s ghettolist­e er ude af det dårlige selskab igen.

Da Ekstra Bladet sidste år besøgte hende, forstod hun ikke, hvorfor hendes kvarter i domkirkeby­en skulle kaldes en ghetto, når der ikke var noget ballede.

Hendes rækkehus ligner sig selv med julepynt og lys i vinduerne, og Jonna forstår stadig ikke helt, hvad den liste skal gøre godt for.

– Det er svært at forholde sig til, når man ikke har haft noget vrøvl. Der er ikke nogen, der generer mig. Ja, her bor da mange udlændinge, men vi hilser på hinanden og veksler et par ord, fortæller hun.

Bustur for beboerne

På køkkenbord­et ligger en stor pose Werther’s og nogle æsker med kattetunge­r og andet juleslik.

– Vi var på bustur til Tyskland med beboerfore­ningen i går. Vi kører ned og handler, og så spiser vi julefrokos­t på en kro i Sønderjyll­and, smiler hun og beretter, at der skam også er damer med ikke-vestlig baggrund med på juleturen. Lidt nede ad vejen fra Jonnas rækkehus møder

Ekstra Bladets udsendte Bjarne Knudsen, 34, der får sig en smøg og en kop kaffe ude i kulden. Han flyttede hertil fra Grønland for snart fire år siden, og han kunne ikke forestille sig et bedre sted at bo.

– Min kone siger, at hun vil blive gammel her i byen. Vi har det rigtigt godt her, siger han.

Han er glad for, at området ikke længere er en ghetto. Det dårlige image er rart at slippe af med, men for ham gjorde det ingen forskel i hverdagen.

– Det er et stille og roligt område, og der er jo ingen ballade, sådan som man hører om andre steder. Vores børn er ude og spille fodbold med de andre, og det har vi altså også trygt sendt dem ud at gøre det sidste år, slår han fast.

Rart at være her

Bag en boligblok lyder der glade hvin og børnelatte­r. Her finder vi en nydelig, velholdt legeplads med legehus og gynger.

– Her er rigtigt mange børn at lege med, og der er både den her legeplads, lige hvor vi bor, og to mere derovre, siger seksårige Sham Allahham og peger i retningen bag en anden boligblok.

Iført matchende pink vinterjakk­er leger hun med sin storesøste­r. Pigerne og deres forældre er syriske flygtninge, som kom hertil for fire år siden.

– Jeg er glad for at bo her. Det er tæt på skolen, og vi har vores eget værelse, og her er naboer, som vi kender. Det er virkelig rart at være her, siger Najah Allahham på ni år.

Ja, her bor da mange udlændinge, men vi hilser på hinanden

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Ude af det dårlige selskab
Søstrene Najah og Sham Allahham.
FOTO: CLAUS BONNERUP Ude af det dårlige selskab Søstrene Najah og Sham Allahham.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Der er ikke nogen, der generer mig, siger beboeren Jonna Holm.
FOTO: CLAUS BONNERUP Der er ikke nogen, der generer mig, siger beboeren Jonna Holm.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Min kone siger, at hun vil blive gammel her i byen, siger Bjarne Knudsen, der har boet i Ellekoneba­kken i fire år.
FOTO: CLAUS BONNERUP Min kone siger, at hun vil blive gammel her i byen, siger Bjarne Knudsen, der har boet i Ellekoneba­kken i fire år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark