Ekstra Bladet

Morten er min skytsengel

Afdøde Morten Grunwald hyldet med en buste på sin 85- års fødselsdag

- ANNE- METTE GREGERS SIMMEL FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN amgr@eb.dk

’Skide godt, Egon’, ville han formentlig have udbrudt, afdøde Morten Grunwald, hvis han i går havde haft mulighed for at være til stede på Østre Gasværk – det københavns­ke teater, han i sin tid var med til at skabe.

Her blev den legendaris­ke film- og teatermand, der døde 14. november sidste år, nemlig hædret med en buste på det, der ville have været hans 85- års fødselsdag.

Men selvom hovedperso­nen ikke fysisk var til stede, hævder hans mangeårige ven og kollega Tommy Kenter, der netop nu er aktuel i forestilli­ngen ’ Spillemand på en tagryg’, at de to fortsat har en slags kontakt.

’ Morten har været her’

– Jeg har kunnet mærke, at Morten har været her under arbejdet med ’Spillemand på en tagryg’. Han var en livslang ven, han gav mig min første rolle, hvad jeg er dybt taknemmeli­g for, og nu kan man sige, at han er blevet min skytsengel, siger Kenter, der i forbindels­e med afsløringe­n af busten læste op fra salmen ’Den store mester kommer’.

Initiative­t til busten, der er skabt af kunstneren Stine Ring Hansen, kommer fra en anden af Grunwalds mangeårige venner – skuespille­ren Per Pallesen.

Savnet

– Jeg fik idéen, den dag Morten blev begravet. Morten har betydet så meget for dansk teater- og kulturliv. Og så gik jeg i gang med at søge diverse fonde om støtte, fortæller Per Pallesen.

Og Grunwalds enke, 95årige Lily Weiding, påskønner bestemt initiative­t.

– Jeg kendte nogle af kunstneren­s værker i forvejen, og jeg er meget glad for det minde, der er blevet skabt. Om jeg savner Morten? Det gør jeg da.

 ??  ?? Tommy Kenter læste op fra salmebogen inden afsløringe­n af vennens buste.
Tommy Kenter læste op fra salmebogen inden afsløringe­n af vennens buste.
 ??  ?? Morten Grunwald døde 14. november sidste år.
Morten Grunwald døde 14. november sidste år.
 ??  ?? Per Pallesen havde taget sine døtre, Trine og Sofie, med til afsløringe­n af det værk, han tog initiativ til at få lavet, da hans ven døde.
Per Pallesen havde taget sine døtre, Trine og Sofie, med til afsløringe­n af det værk, han tog initiativ til at få lavet, da hans ven døde.
 ??  ?? – Det er et smukt minde, siger Morten Grunwalds enke, Lily Weiding.
– Det er et smukt minde, siger Morten Grunwalds enke, Lily Weiding.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark