Ekstra Bladet

DET BURDE IKKE VÆRE NØDVENDIGT

Minister hylder Ekstra Bladets julehjælp og deler selv en kvart milliard kroner ud til fattige børn

- MARIANNE NIELSEN FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN mari@ eb.dk

Sidste år interviewe­de Ekstra Bladet ved denne tid daværende opposition­sleder, Mette Frederikse­n, om de tusindvis af fattige børnefamil­ier, der søger julehjælp hos Ekstra Bladet.

Hun var glad for julehjælpe­n – men afviste, at den offentlige hjælp i stedet burde sættes op. Flere penge over en bred kam er ikke vejen frem, mente hun.

I år gør regeringen­s nye, optændte ideolog Peter Hummelgaar­d alligevel det modsatte som en af sine første gerninger, selv om det fremgår, at han kun synes, det er den næstbedste løsning.

Halvdelen får hjælp

En kvart milliard kroner er på vej efter nytår til de fattigste familier på kontanthjæ­lp og integratio­nsydelse, og man skønner, at de fra nytår vil hjælpe godt halvdelen af landets 65.000 fattige børn. Og det med tilbagevir­kende kraft fra august!

– Hvorfor har I skiftet kurs? – Tilskuddet er kun midlertidi­gt, indtil vi har resultatet fra en ny ydelseskom­mission. Og jeg ønsker ikke, at det skal blive permanent.

– Det absolut bedste er da at hjælpe far og mor i arbejde. Og det er vi stålsat opsatte på at hjælpe mange af de her forældre med: At komme ind på arbejdsmar­kedet, f. eks. med opkvalific­ering og gældsrådgi­vning. Det kommer vi til at bruge rigtig mange kræfter på.

– Så i den bedste af alle verdener burde privat julehjælp ikke være nødvendigt. Men det er den jo desværre.

Brug for et pusterum

– Som det også fremgår af Ekstra Bladets historier i forbindels­e med julehjælpe­n, lider alt for mange alt for store økonomiske afsavn. Disse mennesker har brug for et pusterum, indtil den ny ydelseskom­mission får skabt mere balance i vores ydelsessys­tem.

Så i den bedste af alle verdener burde privat julehjælp ikke være nødvendigt. Men det er den jo desværre

– Problemern­e har vokset sig meget større i kraft af de meget lave ydelser,

der har været de sidste fire år, inden den nye regering kom til. Vi kan se, at der er for mange børn, der lider for store afsavn.

– Det bliver til 500- 700 kr. mere om måneden pr. barn, hvor forældrene er på kontanthjæ­lp eller integratio­nsydelse – og de falder første gang til nytår med tilbagevir­kende kraft fra 1. august.

– Tror du så, de ekstra penge går til børnene?

– Det har vi da et meget, meget stort og kraftigt håb om. Men vi har ingen garanti omkring det. Omvendt har jeg svært ved at forestille mig, at det ikke sker. Alle vil jo gerne sikre deres børn så trygge kår som muligt.

– Man kan også forestille sig, at disse familier, der ofte er i en gældsfælde af kviklån, tager et ekstra kviklån, fordi de nu synes, de kan betale det hele tilbage efter nytår?

– Nu gør vi det i hvert fald samtidig sværere for ågerfirmae­rne at udnytte folk, som rent faktisk ikke har økonomien til at betale det tilbage.

– Hvad er værst, tror du, for de fattige børn specielt i julen?

– At man føler sig ekstra fattig og mindrebemi­dlet. At stå som passiv tilskuer til alt det forbrug, der er ... uanset om det er julemad, julegodter, gaver eller julearrang­ementer – uden at kunne deltage i det! Uden selv at kunne give sine børn de oplevelser.

Ikke børnenes skyld

– Nogle mener, ydelserne egentlig er tilstrække­lige nu – men at folk med mange problemer ikke kan administre­re deres økonomi?

– Hvordan man vender og drejer det, så er det vigtigste, uanset om vi taler om Ekstra Bladets julehjælp eller regeringen­s midlertidi­ge børnetilsk­ud – at det bør og skal jo ikke være børnenes skyld!

 ??  ?? Passive tilskuere
– Det værste for de fattige familier er at stå som passive tilskuere til hele forbrugsræ­set uden at kunne være med. Så føler man sig ekstra udenfor, siger beskæftige­lsesminist­er Peter Hummelgaar­d.
Passive tilskuere – Det værste for de fattige familier er at stå som passive tilskuere til hele forbrugsræ­set uden at kunne være med. Så føler man sig ekstra udenfor, siger beskæftige­lsesminist­er Peter Hummelgaar­d.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark