Ekstra Bladet

SAS- fest og mormors medister

-

Vi møder Peter Hummelgaar­d på Skottegård­sskolen i Kastrup på Amager, hvor han hvert år taler ved julearrang­ementerne for kommunens ældre.

Og han slår ud med armene mod terrazzo- trapperne og de store lokaler, da vi spørger ham, hvordan hans jul foregik som barn:

– På denne her skole, hvor jeg også har gået, var rigtig, rigtig mange af forældrene, der arbejdede i lufthavnen. Der var ikke de store sociale forskelle her i området. Alle havde de samme overenskom­ster. Alle havde det samme lavere middelklas­semiljø.

– SAS samlede alle sine ansatte til en årlig julefest i Bella Center. Det var dengang, hvor det virkelig kørte for SAS, og det var stort!!

– Du smiler helt henført ved tanken?

( lidt genert) – Stort set alle, der var ansat i SAS, var med. Masser af børn og kæmpe, kæmpe arealer. Kæmpe juletræ, biograf med Disney- film godteposer ... Det var en vigtig tradition for os alle sammen her på skolen.

Tre slags kartofler

– De fleste i min familie arbejdede i lufthavnen. Altid i treholds- skift, så der manglede altid en eller flere juleaften. Min far, min mor, min moster, onkel, senere min stedfar osv. Men det var et vilkår, og det gjorde ikke noget. Vi var glade for, at de havde et arbejde.

– Juleaften blev altid holdt hos min morfar og mormor, som boede i blokken ved siden af vores, lige dérovre i Flyverbo.

– Juleaften var vi 12- 14 stykker, og der var en overflod, siger jeg dig, af mad. Tre slags kartofler, flæskesteg, medisterpø­lse og brun sovs i overflod. Og det var en relativt lille lejlighed, så der var ikke plads til at gå rundt om juletræet.

– Vi gav ikke store og dyre gaver, og min mormor gav mig tit bløde pakker, for hun syntes, jeg skulle se ordentlig ud i tøjet. Det var godt nok ...

– Jeg har altid fra barnsben kunnet forventnin­gsafstemme – det, man allerhelst ville have i Fætter BRkataloge­t, vidste man godt, man ikke kunne få.

 ??  ?? Peter Hummeltoft taler for kommunens gamle i Kastrup hvert år på sin barndoms skole – dengang arbejdede alle forældrene i lufthavnen.
Peter Hummeltoft taler for kommunens gamle i Kastrup hvert år på sin barndoms skole – dengang arbejdede alle forældrene i lufthavnen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark