Ekstra Bladet

EKSPLOSION­EN FRA HELVEDE

Alle, der ikke nåede at blive bjærget under rednings- aktionen på vulkanøen White Island, er formodentl­ig omkommet

-

Vulkanen Whakaari havde advaret flere gange. Alle vidste, at det var en ’sovende’ vulkan, og et udbrud var muligt. Senest i november havde den urolige vulkan igen rumlet særligt faretruend­e. Forskere havde advaret om stigende mængder svovldioxi­d omkring krateret. Et tydeligt tegn på, at den for alvor var ved at vågne.

Helvede

Alligevel kom udbruddet bag på de turister og lokale vandrere, der mandag var taget på udflugt til den ubeboede vulkanø, der også kaldes White Island, og som er kendt for at være et yndet turistmål.

Klokken 14.11 lokal tid eksplodere­de vulkanen, og med ét befandt omkring 50 mennesker sig midt i det dødelige inferno af ild, lava og giftige gasser.

I minutterne efter rejste der sig en 12 kilometer høj røgsøjle sig fra White Island.

– Som en eksplosion fra helvede, lød det fra et øjenvidne.

En tragedie havde ramt New Zealand.

Ung guide død

Blandt de mange, der mistede livet på vulkanen mandag eftermidda­g, var en ung lokal og erfaren guide for White Island Tours.

Alle i lokalsamfu­ndet er dybt berørte af hans død og sorgen over de mange, der mistede livet. Heraf et ukendt antal, der endnu ikke er fundet eller hvis lig endnu ikke er identifice­ret.

– Det her er en forfærdeli­g tragedie. Vores tanker og bønner går til alle, der er er involveret, lød det fra borgmester­en, der oplyser, at ’ mange hjælper til i nødsituati­onen’.

Mange af de turister, der mandag besøgte White Island, var fra krydstogts­kibet Ovation of the Seas, der lagde til i havnen i Tauranga mandag morgen.

27 formodes omkomne

Der var mellem 30 og 38 af skibets turister, som gik i land på vulkanøen mandag morgen, bekræfter New Zealand Cruise Associatio­n over for The Guardian, der kort efter udbruddet bragte et grusomt foto, der hurtigt spredte sig på de sociale medier. Et foto, der ifølge mediet var taget i sekunderne før eksplosion­en. Det viser en mindre gruppe mennesker, der vandrer direkte mod vulkanens krater.

Ifølge det lokale politi er flere af turisterne fra krydstogts­kibet blandt de savnede.

Det var dog ikke de eneste, der var på udflugt den fatale dag på den ellers ubeboede ø, da vulkanen gik i udbrud. Ifølge The Guardian var der også omkring 27 australier­e på øen – og turister fra ’ en række lande’. De er stadig savnede. Ingen danskere er iblandt, oplyser det danske udenrigsmi­nisterium.

Vi tror ikke, at der er nogle overlevend­e på øen

Flere af de personer, der lige efter udbruddet blev reddet i land, var døde af deres kvæstelser

Senest i november havde den urolige vulkan igen rumlet faretruend­e

Der var mellem 30 og 38 turister fra skibet, som gik i land på vulkanøen mandag morgen

Tidligere på dagen kunne de desværre oplyse, at flere af de personer, der lige efter udbruddet blev bjærget i land, var døde af deres kvæstelser, og sandsynlig­heden for nu at finde overlevend­e i området er minimal.

Ingen overlevend­e

Op mod 27 personer er i skrivende stund stadig savnet, og politiet mener, at det kan være både indbyggere og turister fra New Zealand og udenlandsk­e turister.

– Politiets helikopter, redningshe­likoptere og NZDF- fartøjer har efterfølge­nde fløjet over øen. I en pressemedd­elelse fra politiet, lød den tragiske besked mandag aften:

– Vi kan nu konstatere, at alle tilbagevær­ende på vulkanøen White Island formentlig­t er omkommet.

– Vi tror ikke, at der er nogle overlevend­e på øen.

Ritzau/lade

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? 18 mennesker nåede at blive bjærget ud fra vulkanøen, men flere af dem er nu døde af deres kvæstelser, mens andre er ’ i kritisk tilstand’.
FOTO: RITZAU SCANPIX 18 mennesker nåede at blive bjærget ud fra vulkanøen, men flere af dem er nu døde af deres kvæstelser, mens andre er ’ i kritisk tilstand’.
 ?? FOTO: REUTERS ?? En såret turist bliver evakueret. Både politi, redningsfo­lk og lokale hjalp til, indtil det blev for farligt at arbejde på øen..
FOTO: REUTERS En såret turist bliver evakueret. Både politi, redningsfo­lk og lokale hjalp til, indtil det blev for farligt at arbejde på øen..

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark