Ekstra Bladet

VM 2022 i Qatar: Retslig efterforsk­ning er igangsat

-

Mistanken om korruption ved Qatars VM- værtskab er så begrundet, at en retslig efterforsk­ning er igangsat.

Den nationale anklagemyn­dighed i Frankrig har formelt åbnet en retlig efterforsk­ning af tildelinge­n af VM- værtskabet for 2022 til Qatar.

Det skriver det franske medie Mediapart og nyhedsbure­auet AFP.

Tildelinge­n af værtskabet har længe været under mistanke for korruption, og efter tre års forundersø­gelse mener anklagemyn­digheden, at man har materiale til at gå videre mere sagen.

Platini undersøges

Den tidligere præsident for Det Europæiske Fodboldfor­bund ( UEFA) Michel Platini er en af dem, som undersøges for at have været indblandet i korruption­en, skriver Mediapart.

Efterforsk­erne er ifølge AFP særligt interesser­ede i et møde i november 2010 mellem Platini, Frankrigs daværende præsident, Nicolas Sarkozy, og Tamim bin Hamad Al- Thani, som i 2013 blev emir i Qatar.

Platini blev i juni afhørt af fransk politi, men afviser at have gjort noget forkert. Også Sarkozys tidligere stabschef Claude Gueant og sportslig rådgiver Sophie Dion er blevet afhørt af politiet.

Pengeoverf­ørsel

Platini har tidligere været suspendere­t fra alle fodboldrel­aterede aktivitete­r. Det blev han tilbage i 2015, og først for få måneder siden udløb hans karantæne.

Det Internatio­nale Fodboldfor­bund, FIFA, udelukkede i 2015 tidligere FIFApræsid­ent Sepp Blatter og Michel Platini fra al fodbold for brud på paragraf om gaver.

Den etiske komité i FIFA lagde i domsafsige­lsen særligt vægt på en pengeoverf­ørsel på to millioner schweizerf­ranc, som Platini i 2011 modtog fra FIFA.

Halvdelen suspendere­t

Qatar fik tildelt VM- slutrunden i 2010. Siden er halvdelen af de dengang stemmeafgi­vende medlemmer af FIFA- komitéen blevet suspendere­t, fået livslang fodboldkar­antæne, blevet retsforful­gt for korruption eller har modtaget bøder.

Ritzau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark