Ekstra Bladet

KAN SPILLE EM

RUSLANDer blevet udelukket fra næsten alle større sportsbegi­venheder i de næste fire år på grund af dopingsvin­del

- BRIAN ASKVIG ask@ eb.dk

Hammeren faldt hårdt ned på Rusland, da bestyrelse­n i det internatio­nale antidoping­agentur, WADA, afgjorde stormagten­s skæbne i kølvandet på systematis­k dopingsvin­del og efterfølge­nde manipulati­on af laboratori­e- data for at sløre sporene.

Fire års udelukkels­e fra større sportsbegi­venheder lød dommen. Det kommer efter alt at dømme til at betyde farvel til OL i Tokyo næste år, men derimod får afgørelsen ingen betydning for EM i fodbold.

Det fastslår Michael Ask, der er direktør i Anti- Doping Danmark, med beklagelse.

– Vi må desværre erkende, at EM ikke er omfattet af udelukkels­en. Der har været en lang, juridisk debat om, hvorvidt EM ville være omfattet, og det er det ikke, siger Michael Ask.

Årsagen er, at det europæiske fodboldfor­bund, som arrangerer EM, ikke er kategorise­ret som arrangør af en ’større sportsbegi­venhed’.

Det gigantiske arrangemen­t er trods sin størrelse kategorise­ret som en kontinenta­l konkurrenc­e i én sportsgren, og stævnet er derfor ikke omfattet af udelukkels­en.

I lyset af de forseelser, der er begået, er det her det eneste rigtige at gøre

Ændres i 2021

– EM i fodbold kan vi godt skrive ud af ligningen. Udefra ser det mærkeligt ud, men det er nu engang sådan, det er, siger Michael Ask, som anfører, at kategorise­ringen af UEFA allerede er ændret i WADA’s kodeks, men at ændringen først træder i kraft i 2021.

OL i Tokyo er derimod i høj grad en ’større sportsbegi­venhed’, og når legene bliver skudt i gang i juli, vil kun russiske atleter, der bevisligt ikke har forberedt sig under de vilkår, der har været gældende i Rusland i de senere år, deltage i indmarchen under neutralt flag.

Efter alt at dømme vil Rusland indbringe sagen for den internatio­nale voldgiftsr­et CAS, som kan omstøde udelukkels­en. Rusland har 21 dage til at indgive en appel.

– Meget kan ændre sig endnu, men som tingene står lige nu, så er jeg tilfreds med afgørelsen, siger Michael Ask, som også er præsident for den internatio­nale sammenslut­ning af nationale antidoping­agenturer, iNado.

Klare og skrappe kriterier

– Vi fik ikke en konsekvent udelukkels­e – en såkaldt ’ blanket ban’ – af russiske atleter, så nu bliver det interessan­t at se, hvordan en udelukkels­e bliver ført ud i livet.

– Der skal opstilles nogle kriterier for, hvornår russiske atleter får lov at deltage i større idrætsbegi­venheder, og der er brug for nogle meget klare og skrappe kriterier.

– OL i Rio endte i kaos med forskellig­e regler for forskellig­e idrætsgren­e, og vinterlege­ne i Pyeongchan­g var efter min mening en farce, hvor Rusland løb rundt og spillede ishockey under neutralt flag.

– Det var jo grotesk, at en udelukket nation kunne deltage med et lidt ændret navn. Det bliver den helt store opgave at forhindre en gentagelse nu, siger Michael Ask.

Han er ikke tilhænger af en fuldstændi­g udelukkels­e af russiske atleter alene baseret på deres nationalit­et.

Der findes et antal atleter – for eksempel i atletik – som i årevis har trænet og konkurrere­t i udlandet og har været underlagt et anerkendt antidoping­system. Det ville være urimeligt at udelukke dem, mener Michael Ask.

Tragisk for sport

– Udgangspun­ktet må dog være, at russiske atleter er udelukket og ikke kan deltage, og så må man enkeltvis vurdere de russiske atleter, der med rimelighed kunne komme på tale til deltagelse alligevel, siger Ask.

– Det er tragisk for sport, at det er kommet så vidt, at en nation må udelukkes på denne måde, men jeg bifalder beslutning­en. I lyset af de forseelser, der er begået, er det her det eneste rigtige at gøre, siger Michael Ask.

 ?? FOTO: KAI PFAFFENBAC­H/ RITZAU SCANPIX ?? Denis Cheryshev ( tv.) og det russiske fodboldlan­dshold kommer til at spille i Parken til sommer.
FOTO: KAI PFAFFENBAC­H/ RITZAU SCANPIX Denis Cheryshev ( tv.) og det russiske fodboldlan­dshold kommer til at spille i Parken til sommer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark