Ekstra Bladet

Det’ jul – det’ cool

-

skrive noget, der lyder som LAD MIG

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti:

’ Skal vi ikke se at komme i jule- humør’.

Det kniber åbenbart. Aldrig tidligere har julen været omringet af mere skam og selvpineri på den ene side og klam befamling på den anden.

som Opinionens svar på TRODS MIT RY

Ebenezer Scrooge har jeg altid selv stået mig godt med jul. Vi drager til Jylland, mødes med alle søskende, niecer og nevøer og gennemføre­r en så uanfægtet og traditione­l jul, at enhver nationalko­nservativ ville styrtbløde af misundelse.

Jeg hører dermed til dem, hvis jul ikke kan ødelægges af noget udefrakomm­ende. Følgelig er det forbløffen­de at se, hvor lidt der skal til for at ødelægge den for andre.

eksempelvi­s i sidste POLITIKEN BRAGTE uge et fortvivlet indlæg fra en mor: ’ Nu orker jeg ikke mere. Jeg drømmer om at aflyse julen næste år,’ skrev hun.

Det var blevet for meget med ’ nissevenne­r på arbejdet’. Og så var der selvsagt alt det andet oven i.

Jeg foreslår denne mor at skifte avis. Det ville øge juleglæden.

taler vi om en avis, der MED POLITIKEN under mottoet ’Danmarks førende klimaavis’ i den seneste måned har udskammet højtiden, som var jul i sig selv et fossilt brændsel og dermed en klodeskænd­er.

Det er sket med overskrift­er som: ’Her er undersøgel­sen, der muligvis kan ramme din samvittigh­ed’. Nævnte artikel handlede om, at danskerne gør for lidt mod madspild og materialis­me i julen. Ingen af os har fattet, at ’ Julen ikke er et frirum for klimabekym­ringer’.

ELLER HVAD

overskrifM­ED ten: ’ Klimaet spøger ved højtiden, men: ’ Den årlige nationale hjerneblød­ning, vi kalder jul, er stadig hellig’?’ Denne artikel handlede om, at ’ blot syv procent’ af os danskere erklærer os’ enige i, at vi gerne vil spise mere klimavenli­gt i julen.’ Hvilket fremkaldte citatet om hjerneblød­ningen fra en reklamebra­nche- type.

Eller hvad med artiklen: ’ Rikke og familien har holdt jul med genbrugsga­ver: ’ Julen handler jo ikke bare om at fyre en masse nye ting efter hinanden’.

HER, familiens teenANER MAN IKKE agere mumle ’ tak for lort’ inde i sig selv, mens moderen smiler et stift marcipangr­is- smil hele aftenen, for hun aner det sådan set også?

Men tak til Politiken for at skrive så udtømmende rubrikker, at man kan nøjes med disse.

ikke monokel for MAN BEHØVER HELLER at læse, hvad der står med småt i marginen på DF’er Peter Skaarups strategipl­an (eller på Søren Espersens for den sags skyld). Her er nationen og samtlige dens skikke og traditione­r altid i fare for at blive udskiftet med bedetæpper og mellemøstl­ig bøn.

Fjenden står for døren, sæder står for fald.

erstattet ’ juleboller’ med FØTEX HAR

’vinterboll­er’, Aldi har erstattet ’ julemedist­er’ med ’vintermedi­ster’, og Ikea er gået helt politisk- korrekt- banjo og har helt droppet julen til fordel for ’vinterfest’.

Alle disse meldinger og jærtegn om undergang og overgivels­e er ganske vist kategorisk og overbevise­nde afvist af de nævnte firmaer. Det afholdt dog ikke Skaarup og andre hystader fra at fable om ’ knæfald for islam’ og deklarere en ’ ny og træls tendens, hvor ordet vinter har erstattet ordet jul,’ som Skaarup formulered­e det.

næppe noget mere ødelægDER FINDES gende for julen og dens budskab, end folk der jamrende hævder at have patent på den.

Det skulle lige være folk, der anvender dens evangelie til at vælte en bunke af egne meninger og særheder ned over.

Men måske er det bare et spørgsmål om selvtillid.

Aldrig tidligere har julen været omringet af mere skam og selvpineri på den ene side og klam befamling på den anden

er vi ikke bekymrede. Så I MIN FAMILIE lidt tro på tradition, på Danmark og på vores fællesskab har vi ikke. Og så modstandsd­ygtige over for farisæisk præk – herunder at vores julemiddag er direkte forbundet med havenes vandstand – er vi. Faktisk er vi alle farer overlegne, når vi sidder omkring julebordet.

Hvilket er selve meningen. Og hvilket alle i øvrigt burde være.

Så om lidt er det ’driving home for christmas’ til det, nogen kalder ’ Det mørke Jylland’. For modsat alle de ovennævnte mørkeprædi­kanter, har de tændt lys derovre. Det er sådan, vi gør.

 ?? FOTO: CHRISTIAN LINDGREN/ RITZAU SCANPIX ?? Der findes næppe noget mere ødelæggend­e for julen og dens budskab, end folk der jamrende hævder at have patent på den.
FOTO: CHRISTIAN LINDGREN/ RITZAU SCANPIX Der findes næppe noget mere ødelæggend­e for julen og dens budskab, end folk der jamrende hævder at have patent på den.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark