Ekstra Bladet

Drab kan Krisepsyko­log: splitte små samfund

-

Når en voldsom hændelse som et drab sker i et lille samfund, kan det hurtigt sprede sig som ringe i vandet og involvere alle fra offeret til gerningsma­nden til deres familie og omgangskre­ds.

– Det bliver mere virkeligt. Nu skal vi ikke forestille os en familie, der har mistet. Nu ved vi, hvem det er, og det øger berørthede­n, siger Rikke Høgsted, leder af Institut for Belastning­spsykologi og krisepsyko­log. Hun udtaler sig generelt om reaktioner­ne.

Samtidig kan det også skabe splittelse, fordi der måske er nogle, der føler, at de skal tage parti.

– Der er måske en skole, der lægger hverdag til både ofrets og gerningsma­ndens børn med den uro og de dilemmaer, det kan tage med sig, og måske følelsen af, at man skal tage parti, siger hun og fortsætter:

– De uskyldige pårørende kan opleve sig som psykologis­ke gidsler qua deres relation til for eksempel gerningsma­nden og kan opleves som medskyldig­e, selvom de er fuldstændi­g uskyldige. Voldsomfor­tælling

For de direkte berørte kan det desuden fastholde dem i tragedien, selvom tragedien er den samme, uanset hvor det sker.

– Men i de små samfund kan man oftere løbe ind i en konfrontat­ion med det, der er sket, fordi vi ikke har anonymitet­en at gemme os i. Fordi vi alle har relationer på kryds og tværs. Ulempen kan være, at vi bliver fastholdt, fordi det er så voldsom en fortælling.

Risikoen er, at man bliver fastholdt i fortiden.

– Det er rigtig dobbelt. For kendskab beskytter. Og anonymitet beskytter.

– Det handler om at lære, hvornår skal jeg tage et skridt tilbage for at beskytte mig selv, og hvornår skal jeg tage et skridt frem i fællesskab­et, for det er også gennem fællesskab­et, at jeg heler.

Og skridtet tilbage kan være sværere i de små samfund.

– Fordi hele setuppet af natur er mere konfronter­ende, og vi ikke har storbyens anonymitet at gemme os i.

 ??  ?? Det er ikke første gang, at familien bliver ramt af en meningsløs tragedie. Peters bror blev kørt ihjel af en spritbilis­t på en traktor for ni år siden, og nu ligger de to brødre side om side på Torkilstru­p Kirkegård.
Det er ikke første gang, at familien bliver ramt af en meningsløs tragedie. Peters bror blev kørt ihjel af en spritbilis­t på en traktor for ni år siden, og nu ligger de to brødre side om side på Torkilstru­p Kirkegård.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark