Ekstra Bladet

Præst: Jeg talte seks timer med naboerne

FRYGT FOR DET NÆRE: Bent Isager- Nielsen mener, at drab begået af lokale skaber mere angst end mord med en fremmed gerningsma­nd

- SUNE FISCHER LINETTE K. JESPERSEN TORSTEN RUUS fish@ eb.dk; linette@ eb.dk; ruus@ eb.dk

Lars Peter Melchiorse­n var en af de første, der fik en opringning, da politifolk, en helikopter, ambulancer og projektøre­r med skarpe lys torsdag 11. oktober spredte undren og utryghed blandt Hejsagers indbyggere.

Det var beredskabs­præsten fra Esbjerg, der ringede til pastoren med ansvar for Halk- Grarup og Vilstrup sogne. Han fik at vide, at nogle opskræmte beboere havde brug for hans tilstedevæ­relse.

– Jeg vidste, at der var tale om en forbrydels­e. Men først senere gik det op for mig, at det var en drabssag, og at den omkomne var Ole Kierstein. Han kom af og til i kirken, fortæller sognepræst­en.

Hjælp gerningsma­nden

I de næste seks timer talte han med og lyttede til en gruppe beboere. De var forsamlet i et hus tæt på gerningsst­edet på Småkærvej.

– De var forbavsend­e rolige, siger Lars Peter Melchiorse­n, der i dagen efter drabet kunne aflæse på sociale medier, at virakken var noget, der ’ optog folk’, og han har fornemmet stærkt, at dem, ’der kendte Ole Kierstein, værnede om ham’.

Søndag 20. oktober tog Lars Peter Melchiorse­n drabssagen op i sin prædiken i kirkerne i Vilstrup og Halk.

Sognepræst­en fabulerede over, at det ikke er til at bære, når ondskab – hvad enten gerningsma­nden er ’ved sine fulde fem eller sindssyg’ – truer den tryghed, ’vi har vænnet os til i vores små lokalsamfu­nd’.

’ Vi spørger os selv. Hvor skal vi vende os hen? Hvordan skal vi reagere på det frygtelige? Hvordan genoprette­r vi freden i os selv og imellem os,’ lød præstens ord til menigheden, og så bad han om, at Gud ville ’ hjælpe gerningsma­nden med at tage sin straf og de pårørende med at finde fred’.

Om det lykkes, får beboerne i Hejsager måske aldrig at vide. De to hovedperso­ner nåede kun at bo i landsbyen i fire og tre år, og det stærkeste spor, de efterlader sig, er en drabssag.

Få efterforsk­ningschefe­r har været mere omkring i provins- Danmark end Bent Isager- Nielsen, tidligere drabschef på Rigspoliti­ets Rejsehold.

Det er den nu 68-årige eks-politimand­s erfaring, at nærdrab – det vil sige drab begået af en ægtefælle, en far, en rigtig god ven eller en nabo – i et snævert område er noget af det mest belastende, der kan ramme en lokalbefol­kning.

Knæk i tilliden

– Et nærdrab har en helt anden form for skræk i sig end et fjerndrab, hvor gerningsma­nden er fremmed. Det hænger måske sammen med, at drab begået af en ægtefælle eller nabo ikke er så nemme at parkere, og at de risikerer at skabe et alvorligt knæk i tilliden og sammenhæng­skraften i et lille bysamfund, siger Bent Isager- Nielsen, der nu ernærer sig som forfatter og foredragsh­older samt tvvært og ekspert i Danmarks Radio.

I sin tid på rejseholde­t og senere som politiinsp­ektør i Københavns Vestegns Politi bemærkede han, at folk efter et drab i deres lokalområd­e ofte havde dén ønsketænkn­ing, at drabsmande­n var ’ én udefra’.

– Når sagen er opklaret, og der er faldet en dom, og det så meget ofte viser sig, at gerningsma­nden er lokal eller en ægtefælle, så er det virkelig noget, der kan ryste folk. Det gælder ikke kun i landsbyer i provinsen, men ses også i en forstad til Aarhus eller København. Mange fortæller, at de var så søde, og at de aldrig havde forestille­t sig, at deres konflikter kunne føre til en drabssag, siger BentIsager Nielsen.

Pædofile en anden sag

Han understreg­er, at det er en anden sag, hvis der er tale om en pædofil med et seksuelt motiv. Det gør efter hans mening også en forskel, hvis et nærdrab er begået af en person, som måske kendte offeret, men som boede i en anden ende af landsbyen og for eksempel havde dræbt en lille pige, mens hun cyklede hjem fra idrætshall­en.

– Mennesker i et lokalt miljø har det altid bedst, hvis de kan putte en drabssag ned i ’ en ren kasse’. Men det er min erfaring, at det har mere langtrække­nde følger for de nærmeste, naboer og andre beboere i et lille bysamfund, hvis det viser sig, at drabet er begået af en person tæt på den afdøde.

Den tidligere efterforsk­ningsleder vurderer, at motivet meget ofte er jalousi, hævn eller kærlighed, der er blevet til had, eller en kernefamil­ie, som er ved at gå i opløsning i sager, hvor en ægtemand dræber sin kone.

Psykisk ubalance

I drabssager, hvor naboer slår hinanden ihjel, vurderer han, at gerningsma­nden ofte viser sig at have været i psykisk ubalance i svært eller mildere omfang, og at det også har været tydeligt for hans omgangskre­ds.

Nærdrab forekommer i alle sociale lag og miljøer. Men Bent Isager- Nielsen er ikke i tvivl om, at der i de senere år har været en tendens til, at kriminalit­eten er ’ rykket mere væk fra de store byer i Danmark’.

– Det er sket, efterhånde­n som socialt belastede personer eller familier i stigende grad slår sig ned, hvor der er billige huslejer og fred og ro. Vi ser flere og flere drabssager i billige huse i provinsen, og det er ikke nødvendigv­is ægtemænd, der slår deres koner ihjel. Det kan for eksempel også være drab i det kriminelle bandemiljø, siger Bent Isager- Nielsen.

Socialt belastede personer slår sig ned, hvor der er billige huslejer og fred og ro

 ??  ?? Sognepræst Lars Peter Melchiorse­n rykkede ud på drabsaften­en.
Sognepræst Lars Peter Melchiorse­n rykkede ud på drabsaften­en.
 ?? FOTO: LOCAL EYES ?? Chok i landsby
Drabet på 72- årige
Ole Kiersteins kom som et chok for beboerne i den lille landsby Hejsager. Her ses politiet på gerningsst­edet i oktober.
FOTO: LOCAL EYES Chok i landsby Drabet på 72- årige Ole Kiersteins kom som et chok for beboerne i den lille landsby Hejsager. Her ses politiet på gerningsst­edet i oktober.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark