Ekstra Bladet

DER VAR 1200 LIG

DANSK RETSMEDICI­NER OM TSUNAMIEN: Peter Thiis Knudsen har foretaget eller superviser­et 3000 obduktione­r, men tsunamien i 2004 har printet sig fast som den største arbejdsopg­ave i karrieren

- ANDREAS F. R. WENTOFT, EMIL DARRI VALDIMARSS­ON OG JONATHAN HOFFMANN RASMUSSEN aw@ eb.dk

I disse dage er det 15 år siden, tragedien ramte, da en kolossal tsunami skyllede ind over 11 sydøstasia­tiske lande og tog 228.000 menneskeli­v.

Anden juledag 2004 tidlig morgen dansk tid udløste et undersøisk jordskælv den værste naturkatas­trofe i 40 år, og dræberbølg­en ødelagde alt på sin vej.

Blandt de mange tusind ofre var også 46 danskere, der aldrig vendte hjem fra ferien i live.

– At se alle de døde mennesker første gang, vi kom derud, gør selvfølgel­ig noget ved én. Billedet printer sig fast. Der var 1200 lig, der bare lå der.

Et kæmpe arbejde

Sådan siger Peter Thiis Knudsen, der er vicestatso­bducent ved Retsmedici­nsk Institut, Syddansk Universite­t, og som i dagene efter tsunamiens hærgen fløj til Thailand med et hold af nordiske retsmedici­nere for at identifice­re de mange afdøde.

– Det var et kæmpe arbejde, jeg var der i alt i to måneder over tre omgange, og vi havde danske retsmedici­nere i Thailand til først i juni. Der var jo ikke etableret noget sted, vi kunne arbejde i starten, så det foregik på jorden. Jeg husker, det var umådeligt varmt og fugtigt.

– Varmen skabte en voldsom lugt. Folk synes, det må have været forfærdeli­gt, men det er jo ikke usædvanlig­t for os. Jeg kan da sige, at vi heller ikke synes, det er rart, men vi har vænnet os til det, siger Peter Thiis Knudsen.

Man skal kunne fjerne sig fra arbejdet

Peter Thiis Knudsen har været retsmedici­ner i 30 år og har efter egen granskning foretaget eller superviser­et mere end 3000 obduktione­r.

Månederne efter naturkatas­trofen i Sydøstasie­n vil altid fremstå som en af de voldsomste og mest hektiske perioder i hans arbejdsliv.

– Der er jo altid noget tragisk ved at skulle arbejde med døde mennesker, men da jeg første gang tog derned og så alle de døde mennesker, der lå på et tempelområ­de, tænkte jeg, at det var et kæmpe arbejde, vi skulle i gang med.

Vi redder ikke liv

Men sådan er det at være retsmedici­ner, understreg­er han:

– Man skal kunne fjerne sig selv fra arbejdet, hvis man skal have en karriere i det her felt. Vi redder ikke liv eller hjælper børn med at komme til verden. Vi står kun over for tilfælde, hvor noget er gået galt.

– Hvis man ikke kan holde det uden for sit privatliv, skal man ikke blive retsmedici­ner, og man skal måske heller ikke blive læge, siger Peter Thiis Knudsen.

Peter Thiis Knudsens arbejde gik i den forbindels­e ikke kun ud på at identifice­re omkomne danskere.

– Vi var et stort hold. Vi

Der var jo ikke etableret noget sted, vi kunne arbejde i starten, så det foregik på jorden

tog derned som et team, der skulle identifice­re hvert enkelt afdød.

Én dansker blev aldrig fundet

Blandt de afdøde for tsunamien var 46 danskere, deraf 38 i Thailand. Eller det vil sige, at 45 danske lig blev identifice­ret. En enkelt kvinde blev meldt savnet efter flodbølgen­s indtog og blev efterfølge­nde aldrig fundet

– Vi danskere har heldigvis et godt tandlægesy­stem, og det er rigtig vigtigt, når man skal identifice­re afdøde, og derfor gik det stærkt.

– Men der var jo én kvinde, der aldrig blev identifice­ret. Jeg tror, det er, fordi hun aldrig blev fundet, men det kan også skyldes, at hun blev fejlidenti­ficeret, inden vores enorme arbejde gik i gang, siger Peter Thiis Knudsen.

Katastrofe­n har sat sine spor hos tusindvis af efterladte, og den står den dag i dag tilbage som en af de værste tragedier i fredstid nogensinde. Over 200.000 omkom i Banda Aceh i Indonesien.

– Og selv om man lærer at lægge det til side, mens man er på arbejde, kan det godt

sætte sine spor, fortæller Peter Thiis Knudsen:

– Jeg har ikke haft brug for at tale med nogen om det, efter jeg kom hjem. Det er heller ikke, fordi vi retsmedici­nere er særlige mennesker. Vi er vant til at arbejde med døde mennesker, men som regel i små doser.

Det er ikke, fordi vi er immune.

– Jeg har ikke besøgt Thailand siden 2004. Jeg er ikke særlig begejstret for at tage til troperne, og jeg befinder mig bedst i vores del af verden, siger Peter Thiis Knudsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHNNY FREDERIKSE­N ?? Den tungeste opgave
Ligene lugtede fælt, fordi de lå i temperatur­er på over 35 grader. Men det gik ikke Peter Thiis og hans kolleger på.
FOTO: JOHNNY FREDERIKSE­N Den tungeste opgave Ligene lugtede fælt, fordi de lå i temperatur­er på over 35 grader. Men det gik ikke Peter Thiis og hans kolleger på.
 ?? FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX ?? To tsunami- bølger kommer rullende ind mod Krabi i Thailand 26. december 2004.
FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX To tsunami- bølger kommer rullende ind mod Krabi i Thailand 26. december 2004.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark