Ekstra Bladet

FCK SKAL blive mester

- GISLE THORSEN gisle@ eb.dk

For ham er fodbolden et middel til at tjene penge

Det handler om sandsynlig­heder

Dansk fodbold risikerer at havne uden for det fine europæiske selskab. Derfor kommer københavne­rne til at investere yderligere i truppen for at minimere risikoen for, at adgangsbil­letten til de sjove europæiske gruppespil – et dansk mesterskab – går til en konkurrent

Den ene drømmer om at gøre FC København til en fast Champions League- deltager, den anden om en bugnende bundlinje.

Parken- storaktion­ærerne Lars Seir Christense­n og Erik Skjærbæk repræsente­rer to forskellig­e retninger, som fodboldhol­det FC København i de kommende år kan vælge bevæge sig i.

Der er ikke nødvendigv­is et modsætning­sforhold mellem de to mulige retninger.

Champions League- deltagelse vil give den bugnende bundlinje, men det store spørgsmål er, om Skjærbæk er villig til at poste så mange penge i Ståle Solbakkens spillerbud­get, at Lars Seiers vision har en chance for at gå i opfyldelse.

Den tidligere maskinarbe­jder og nuværende milliardær investered­e ikke i Parken for fodboldens skyld.

For ham er fodbolden et middel til at tjene penge, og han ønsker at få så meget ud af hver krone som muligt.

Han driver et selskab, som har fodbold som en af sine dele, mens den tidligere Saxo Bank-ejer Lars Seier Christense­n tilbage i foråret næppe havde kastet 222 millioner kroner efter Parken- aktier, hvis ikke det havde været for fodbolden.

Kan påvirke muligheder

Når man alligevel med en vis sikkerhed kan sige, at der i 2025 vil være skruet op for det økonomiske blus i FC København, skyldes det i høj grad det, der sker med de europæiske turneringe­r i disse år.

Det er i Europa, at holdet kan tjene penge til Parken Sport & Entertainm­ent, og derfor kigger københavne­rne meget på den såkaldte access list.

Det er den, der afgør klubbernes vej ind til de europæiske turneringe­r, og dansk fodbold er i en prekær situation med indførelse­n af Conference League fra sæsonen 2021/ 22.

Danmark ligger og balancerer omkring 15. pladsen på den europæiske rangliste, og der bliver himmelvid forskel på at være nummer 15 og 16.

Fra sæsonen 2021/ 22 vil kun den nationale mester have en chance for at nå enten Champions League eller Europa League fra nationer fra 16. pladsen på listen og ned. For resten vil det være lukket land.

I den seneste årsrapport bliver det også omtalt under ricisi: ’ Ændringer i kvalifikat­ionsregler­ne kan påvirke FC Københavns muligheder for deltagelse i de europæiske turneringe­r’.

Øge sandsynlig­heden

Det er ikke realistisk, at dansk fodbold år efter år kan holde sig i top- 15 – særligt ikke når FCK nærmest er ene om at bidrage til regnskabet – og derfor vil det være så meget desto vigtigere at vinde mesterskab­et.

Hverken sportsligt eller økonomisk vil Conference League kunne tilfredsst­ille ambitioner­ne i hovedstade­n.

Så for at øge sandsynlig­heden for at nå gruppespil­let i en af de finere europæiske turneringe­r, kommer københavne­rne til at investere yderligere i truppen.

Netop sandsynlig­heder er et centralt tema på ledelsesga­ngen i Parken.

Både den sportslige sektor og talknusern­e i økonomiafd­elingen bruger en del tid på at kigge i den europæiske spåkugle.

For falder sandsynlig­heden for at nå et gruppespil i enten Champions League eller Europa League som følge af ændringer i turnerings­formaterne, øger man den ved at investere yderligere i spillertru­ppen.

I 2025 vil kravet om et dansk mesterskab være endnu mere udtalt i FC København.

Så selv om Erik Skjærbæk ikke er fodboldman­d, er han så tilpas meget forretning­smand, at han godt kan forstå, at Ståle Solbakken kommer og beder om flere penge.

Det handler om sandsynlig­heder og om år efter år igennem dansk dominans at nå de sjove gruppespil i Europa, hvor den kontante gevinst er minimum 100 millioner kroner.

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX ?? Den store scene
For at få økonomien til at leve op til storaktion­ærernes forventnin­ger skal FC København være med på de største europæiske scener.
FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX Den store scene For at få økonomien til at leve op til storaktion­ærernes forventnin­ger skal FC København være med på de største europæiske scener.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark