Ekstra Bladet

FÅ FULD BONUS PEKSTRÅA DIN PENSION

LOKKEMAD FOR DE ÆLDRE: Nye regler om udskydelse af folkepensi­on kan give dig kontant bonus, mens du passer dit job

- KARSTEN GØTTLER kag@ eb.dk

Hvis fysik og helbred er i orden, og du stadig er midt i dine 60’ ere og er kvik i pæren, kan du roligt skubbe folkepensi­onen til side og nappe et par år ekstra på jobbet.

Også selvom du på papiret allerede er folkepensi­onist eller tæt på. Nye regler betyder nemlig, at den folkepensi­on, du dermed sætter på pause, stille og roligt akkumulere­r, indtil du kvitter arbejdsliv­et.

I stedet for som i ’ gamle dage’ at blive udbetalt i små, månedlige dryp indtil din død kan du nemlig fremover selv vælge, hvordan du ønsker pensionen udbetalt – i mindre eller større bidder.

Hvis du udskyder folkepensi­onen, vil du senere få udbetalt det udskudte grundbeløb til laveste skattesats.

Det skyldes en ny måde at administre­re folkepensi­onen på, og årsagen er, at mange vælger at blive nogle ekstra år på jobbet. Præcis som Folketinge­t også ønsker det.

Pension på vågeblus

Du kan sætte folkepensi­onen på vågeblus på flere måder. Pensionen kan udsættes på ubestemt tid – eksempelvi­s i ti år – hvorefter du kan få udbetalt dit ’ tilgodehav­ende’, når du på et tidspunkt vælger at gå på pension. Folkepensi­onen bliver simpelthen sat på standby måned for måned, indtil du giver lyd fra dig.

Efter de første to års udskydelse vil du så som enlig have et opsparet engangsbel­øb på små knap 171.000 kroner – nemlig to års grundbeløb – der beskattes som bundskat.

Udsætter du fem år, vil dit opsparede grundbeløb, som i øjeblikket er 85.500 årligt for enlige, stige til 114.500 om året resten af dit liv.

Flere skal blive i jobbet

– Det skyldes, at Folketinge­t gerne vil have os til blive på jobbet nogle flere år. Hvilket mange seniorer jo også gerne vil. Og så er man i sagens natur nødt til at friste med lidt gunstigere og mere tidssvaren­de regler for at fortsætte med at arbejde efter folkepensi­onsalderen, siger PFA’s forbrugerø­konom, Carsten Holdum, til Ekstra Bladet.

Så oven i de nye måder at håndtere din folkepensi­on på er der også et par skattefrie goder på vej.

Som noget nyt kan personer, som er født i 1954 eller senere – altså de nyeste folkepensi­onister – få udbetalt en skattefri pose penge – også kaldet seniorpræm­ien. Den skattefrie lokkemad er penge, som falder oven i folkepensi­onens grundbeløb.

– Den skattefrie seniorpræm­ie på 42.840 kr. ( 2020værdi) udløses ved, at man kan dokumenter­e at have haft arbejde i 12 måneder ud over sin officielle pensionsal­der. Og efter yderligere et år efter samme model udløses så en seniorpræm­ie for det følgende år på 25.500 kr., forklarer Carsten Holdum.

Med andre ord: Bliver du hængende på jobbet i to år, kaster det lidt over 68.000 skattefrie kroner af sig.

Alderskrav skubbes

Det lyder lokkende enkelt, men er lidt komplicere­t. For da den nye gruppe af folkepensi­onister er dem, der er født i anden halvdel af 1954 og i første halvdel af 1955, gælder det, at alderskrav­et bliver skubbet til deres 66- års fødselsdag.

Derfor er der i første halvår af 2020 officielt ingen nye folkepensi­onister.

– Det hænger sammen med, at første mulighed for at optjene seniorpræm­ie var 1. juli i fjor, så første udbetaling kunne finde sted 1. juli 2020.

Tjek på dine timer

– Og her er det meget vigtigt, at man holder godt øje med sine arbejdstim­er i hvert af de to år. Timekravet for at få den skattefrie udbetaling er på minimum 1560 timer.

– Mangler man blot en enkelt time, så bortfalder seniorpræm­ien, siger Carsten Holdum.

Han anbefaler, at man indsætter eventuelle bonusmidle­r på en eksisteren­de pensionsop­sparing frem for at oprette en ny til formålet.

– Det kan ikke betale sig. Pensionsop­sparingen er jo dér, man får det bedste afkast, siger PFA’s forbrugerø­konom.

Bliver du hængende på jobbet i to år, kaster det lidt over 68.000 skattefrie kroner af sig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark