Ekstra Bladet

PROAKTIVE NICK Eksperter kritiserer dobbeltstr­affen for at være ude af proportion­er

-

OGSÅ S- REGERINGEN vil fremstå handlekraf­tig og idérig – proaktiv, som det hedder på nudansk.

O. k., der sker godt nok ikke så meget med det tyndslidte klima og det nedsmelted­e skattevæse­n. Og pensionsre­formen til Arne og ydelserne til bistandsfa­milier er parkeret på fjernlager.

MEN NÅR DET gælder vanrøgtede børn – bortset fra dem i flygtninge­lejre – er børnenes statsminis­ter dæleme proaktiv. Faktisk i en sådan grad, at Mette Frederikse­n ( S) ikke har styr på gældende regler for tvangsanbr­ingelser.

JUSTITSMIN­ISTER Nick Hækkerup ( S) har også en proaktivis­tisk mærkesag: terroriste­r.

Først handlede det om administra­tivt at fratage terroriste­r deres danske statsborge­rskab. Ansporet af den umiddelbar­e succes vil han nu virkelig ’gå til stålet’ mod for eksempel islamistis­ke terroriste­r, som ikke kan sparkes ud af landet.

SÅLEDES HAR Nick Hækkerup nu fået den idé, at dømte terroriste­r ud over fængselsst­raf skal kunne idømmes årelang tillægsstr­af i form af forbud mod at opholde sig bestemte steder og forbud mod at kontakte bestemte personer.

Politiet skal uden dommerkend­else kunne invadere de dømtes hjem og kontroller­e blandt andet computere. Denne form for tillægsstr­af kan i dag bruges mod rockere, andre bander og seksualfor­brydere.

EKSPERTER KRITISERER dobbeltstr­affen for at være ude af proportion­er. Konkret gør den det også svært for de dømte at have et familieliv og få et arbejde, når de er kommet ud af spjældet.

FORSTANDIG­E jurister har advaret om, at Danmark i flere år har skøjtet rundt på en retspoliti­sk glidebane. Som Jonas Christoffe­rsen, afgående direktør for ❘nstitut for Menneskere­ttigheder, har sagt til Berlingske: ’ Der er en politisk tænding og et usundt kapløb om at vise handlekraf­t, som gør, at de klassiske samfundsvæ­rdier og retsgarant­ier mere og mere skydes til side.’

INDSIGELSE­RNE rager proaktive Nick og resten af den socialdemo­kratiske regering langsomt.

Tænk blot på statsminis­ter Mette Frederikse­n, der i efteråret bebudede ’ massiv udvidelse af overvågnin­gen’ på offentlige steder.

Samtidig spores voksende interesse for brugen af den dybt problemati­ske ansigtsgen­kendelse.

REGERINGEN – og blå blok – vil værne om den personlige frihed og retsgarant­ierne ved at indskrænke samme frihed og garantier. Det er alt andet end proaktivt. Det er tankeløst.

 ?? FOTO: ALEKSANDER KLUG ?? Justitsmin­ister Nick Hækkerup vil nu virkelig ’gå til stålet’ mod islamistis­ke terroriste­r, som ikke kan sparkes ud af landet.
FOTO: ALEKSANDER KLUG Justitsmin­ister Nick Hækkerup vil nu virkelig ’gå til stålet’ mod islamistis­ke terroriste­r, som ikke kan sparkes ud af landet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark