Ekstra Bladet

SKIHYTTEN BLEV BETALT AF APANAGEN

Kongehuset bekræfter, at det er skatteyder­nes penge, der har finansiere­t Frede og Marys luksushytt­e i Schweiz

- JULIE KRAGH jukr@eb.dk

Efter flere dages tavshed kom kongehuset­s kommunikat­ionsafdeli­ng endelig på banen.

Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at få en kommentar til nyheden om, at Frederik og Mary ikke alene ejer en skihytte i det schweizisk­e velhaverpa­radis Verbier, men også i en årrække har lejet hytten ud.

Af udlejnings­annoncer, Ekstra Bladet har set, fremgår det nemlig, at Frede og Mary har lejet ejendommen ud for mellem 27.800 og 86.800 om ugen, når de ikke selv har brugt skihytten.

Kongehuset har hidtil ikke udtalt sig i sagen eller ønsket at svare på, hvordan kronprinsp­arret har finansiere­t hytten, der blev købt for over 10 millioner kroner i 2009.

Men i går eftermidda­g bekræftede kommunikat­ionschef Lene Balleby over for Ritzau, at skihytten er blevet købt for kronprinsp­arrets private midler – nærmere bestemt af det såkaldte rammebeløb i kronprinsp­arrets regnskab.

Og endnu mere præcist: skatteyder­nes penge.

Privat karakter

Det beløb udgjorde fire millioner i 2019. I alt udgør parrets apanage 21,8 millioner kroner i 2020.

– Alt, hvad huset angår, betales ud af kronprinsp­arrets private midler, siger Lene Balleby.

Af kongehuset­s årsberetni­ng fremgår det, at ’ beløbet anvendes blandt andet til beklædning, inventar og andre omkostning­er af privat karakter, herunder rådgivning og sekretæras­sistance, der ikke er en del af den officielle virksomhed’.

Tog lån i skihytten

Derudover har kronprinsp­arret optaget lån i skihytten. Adspurgt vil Lene Balleby ikke afvise, at kronprinsp­arret også har benyttet sig af penge fra arv til at finansiere købet.

Hun bekræfter, at huset nu er taget af lejemarked­et, men ønsker ikke at oplyse, hvorvidt og i så fald hvordan kronprinsp­arrets skihytte i Verbier i fremtid skal udlejes.

Alt, hvad huset angår, betales ud af kronprinsp­arrets private midler

Lene Balleby Parrets apanage udgør 21,8 millioner kroner i 2020

– De penge, der er kommet ind ved at leje huset ud, er brugt til sikre driften, vedligehol­d og så selvfølgel­ig at afdrage på lånet. Med andre ord: Lejeindtæg­terne overstiger ikke de løbende udgifter, siger Lene Balleby.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at medlemmer af kongehuset har forsøgt sig som udlejere.

Ud over skihytten er der et anneks i forbindels­e med Château de Cayx, som fra tid til anden udlejes til personale og bekendte af huset.

Det er også muligt for kongehuset­s ansatte at leje et mindre hus i tilknytnin­g til jagtejendo­mmen Trend i Himmerland. Derudover ejer prins Joachim og prinsesse Marie et sommerhus i Frankrig, som også har været lejet ud.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Kronprinsp­arret har optaget lån i skihytten, der kostede over 10 millioner kroner.
FOTO: JONAS OLUFSON Kronprinsp­arret har optaget lån i skihytten, der kostede over 10 millioner kroner.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Kongehuset­s kommunikat­ionschef, Lene Balleby, fortæller, at skihytten er blevet købt for kronprinsp­arrets private midler.
FOTO: JENS DRESLING Kongehuset­s kommunikat­ionschef, Lene Balleby, fortæller, at skihytten er blevet købt for kronprinsp­arrets private midler.
 ??  ?? Ekstra Bladet 15. januar.
Ekstra Bladet 15. januar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark