Ekstra Bladet

ELEKTRISKE BILER VIL KOSTE 400.000 JOBS

Over de næste ti år kan overgangen til en mere elektrisk bilpark komme til at koste 400.000 jobs i den tyske bilindustr­i

- TEKST: NIELS FRIIS

Mere end 400.000 jobs i Tyskland kan forsvinde over de næste ti år, når bilindustr­ien skal transforme­re sig mod at bygge flere elektriske biler. Det viser en rapport sanktioner­et af den tyske regering, som understreg­er de udfordring­er, Europas største økonomi står over for. Det skriver Financial Times.

I værste tilfælde kan transforma­tionen ifølge mediet resultere i, at op mod 1 procent af den samlede tyske arbejdssty­rke på over 40 millioner vil miste deres job, hvis bilproduce­nter som Volkswagen og Daimler bliver tvunget til at importere komponente­r for at opnå målene for salg af elektriske biler.

Størstedel­en af bilbatteri­er bliver produceret i Asien, og det er medvirkend­e til at skabe færre jobs i Tyskland.

Desuden består elbiler typisk af færre komponente­r end biler med forbrændin­gsmotorer, og det vil medvirke til, at produktion­en af bilerne vil blive mere automatise­ret og kræve færre hænder.

Ifølge undersøgel­sen, som er udarbejdet af en fokusgrupp­e hos National Platform on Future Mobility ( NPM), er det afgørende for den tyske bilindustr­i, at hele værdikæden i en bilprodukt­ion bevares i Tyskland, hvis det skal lykkes at bevare jobs og den industriel­le værdiskabe­lse i Tyskland.

I FJOR OFFENTLIGG­JORDE

tyske bilproduce­nter og underlever­andører mere end kommende 50.000 fyringer i industrien på grund af transition­en til batteridre­vne biler.

Lige nu beskæftige­r Tysklands bilindustr­i mere end 800.000 ansatte, mens sektoren skaber yderligere tre millioner jobs hos underlever­andører og lignende.

Hvis de tyske bilproduce­nter skal undgå milliardbø­der fra Bruxelles, skal de i løbet af de kommende to år bygge hundredtus­indvis af emissionsf­rie køretøjer.

Den tyske regering ønsker, at landets bilproduce­nter skal producere op mod ti millioner batteridre­vne biler inden udgangen af årtiet. Som det ser ud lige nu, står rene elbiler kun for knap 2 procent af alle nyregistre­rede biler i Tyskland.

Foreningen VDA, som repræsente­rer Tysklands bilproduce­nter, har kritiseret NPM- undersøgel­sen for at henvise til et ’ekstremt scenarie’. VDA forventer, at omtrent 88.000 jobs vil forsvinde på grund af overgangen til elektriske biler i samme periode.

 ?? FOTO: VW ?? Når den tyske bilindustr­i i stigende grad skal bygge elbiler, kan det risikere at koste adskillige tusinde jobs.
FOTO: VW Når den tyske bilindustr­i i stigende grad skal bygge elbiler, kan det risikere at koste adskillige tusinde jobs.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark