Ekstra Bladet

DANSK DIPLOMAT LOKKET I SEX- FÆLDE

NY AFSLØRING OM POLENS SPIONER Hun var en dejlig pige

-

Atombomber og Amors pile var begge en del af østblokken­s våben under den kolde krig.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet de polske angrebspla­ner mod Danmark, hvor atomvåben skulle ramme en lang række danske byer og afsløret en af Polens vigtigste militære spioner. Men fjenden bag jerntæppet havde ikke kun militært isenkram i arsenalet.

Kvindelige spioner, kendt som honningfæl­der, blev sat til at udføre sexspionag­e og skaffe kompromitt­erende materiale på østblokken­s fjender.

Den eneste svaghed, man kan sætte en finger på, er kvinder

Ekstra Bladet har gennemgået flere af klassifice­rede sager fra det polske spionarkiv ( IPN), der viser, hvor omfattende overvågnin­gen af danske statsborge­re var i Polen – og hvordan den polske efterretni­ngstjenest­e var villig til at bruge både sex og narko i jagten på oplysninge­r fra danske mænd.

Det skete blandt andet for en erfaren dansk diplomat, der ankom til Polen i 1976 under den kolde krig. Af hensyn til hans privatliv kalder vi ham ’ Diplomaten’, men Ekstra Bladet kender hans fulde identitet.

I hans sagsmappe ligger en lille, brun konvolut med sort- hvide fotos:

’ Må kun bruges i yderste konsekvens’, står der med håndskrift på forsiden.

Diplomaten var udset til en højtståend­e post på den danske ambassade, og allerede et par dage efter ankomsten til Warszawa igangsatte den polske efterretni­ngstjenest­e en massiv overvågnin­g af ham. Det skete formentlig­t, fordi den polske efterretni­ngstjenest­e kom i besiddelse af et dokument fra Udenrigsmi­nisteriet i Danmark, der viste, at Diplomaten havde en sikkerheds­godkendels­e, som gav ham adgang til fortrolige dokumenter.

Massiv overvågnin­g

Overalt hvor han færdedes, blev han overvåget af agenter. De fulgte ham rundt i byen og lyttede med under samtalerne på ambassaden.

’ Samtalen var svær at høre, da de hørte musik. Af det, der kunne høres, handlede det blandt andet om en aktuel sag mellem det danske firma Danfoss og det polske Agromet’, står der i et dokument.

Det blev noteret, hvilken rute han kørte hjem fra arbejde, og når han trådte ind ad døren, overtog hushjælpen, der også var informant, overvågnin­gen af diplomaten.

Når lejlighede­n var tom, så efterretni­ngstjenest­en sit snit til at foretage hemmelige ransagning­er af lejlighede­n.

Her tog man fotokopier af en række dokumenter fra ambassaden og breve af privat karakter – intet af det havde interesse for den polske efterretni­ngstjenest­e.

’ Den eneste svaghed, man kan sætte en finger på, er kvinder’, noterede den polske efterretni­ngstjenest­e senere.

 ??  ??
 ?? FOTO: IPN ?? Helt tæt på
’ Vi drak cocktails, som han havde skaffet. Senere lå vi og slappede af, hvilket udviklede sig til samleje. I overensste­mmelse med instruktio­nen vækkede jeg Diplomaten næste morgen ved at åbne vinduet,’ står der den kvindelige spions rapport.
FOTO: IPN Helt tæt på ’ Vi drak cocktails, som han havde skaffet. Senere lå vi og slappede af, hvilket udviklede sig til samleje. I overensste­mmelse med instruktio­nen vækkede jeg Diplomaten næste morgen ved at åbne vinduet,’ står der den kvindelige spions rapport.
 ?? FOTO: IPN ?? Den polske efterretni­ngstjenest­e indsamlede flere hundrede sider om diplomaten – her er den første.
FOTO: IPN Den polske efterretni­ngstjenest­e indsamlede flere hundrede sider om diplomaten – her er den første.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark