Ekstra Bladet

Mette F. er klemt mellem klimatosse­r og mia- indtægter

-

klima- og energimini­FORLEDEN OPLYSTE ster Dan Jørgensen, at beslutning­en om at fortsætte oliejagten i Nordsøen er sat på pause. Der er brug for mere tid og et bedre grundlag, før der træffes beslutning, lød meldingen.

Det klinger som noget af en udenomsfor­klaring. Der er i forvejen gennemført så mange undersøgel­ser, at det er svært at se, hvor meget nyt der er behov for. Altså bortset fra tid. Den reelle grund er nemlig, at regeringen nu for alvor er stødt ind i klima- muren. Nu handler det ikke bare om skåltaler og en ikke specielt detaljeret klimalov, men om benhårde politiske beslutning­er med konsekvens­er, der drejer sig om milliarder i indtægter og et titusindta­l af arbejdspla­dser i selve olie- og gasprodukt­ionen og den omfattende følgeindus­tri.

det røde flertal og kliFØLGER REGERINGEN maorganisa­tionerne plus en række forskere og andre klogeåger, bliver svaret til olie- og gassektore­n et klart nej. Vælger regeringen at sikre milliarder i indtægter til statskasse­n og masser af jobs, siger den ja til den kommende ottende udbudsrund­e. De blå vil støtte fortsat indvinding af olie og gas. De røde partier vil gå amok i raseri mod Mette Frederikse­n og Dan Jørgensen, hvis det bliver et ja. Vi får et politisk slagsmål af de store, hvis Mette Frederikse­n og Dan Jørgensen lader olieog gas flyde.

I første omgang bliver det Dan Jørgensen, der skal tage trykket. Han har siden udnævnelse­n til klimaminis­ter holdt et væld af taler, snakket i øst og vest om klima og nedsmeltni­ng. Engagement­et og synlighede­n fejler intet, men det har knebet mere ved forhandlin­gsbordet. Blandt embedsværk­et har han fået ry for at være konfliktsk­y og skubbe beslutning­erne. Noget af samme melding kommer fra folk omkring det grønne udvalg i regeringen, som Dan Jørgensen er formand for.

grænser for, hvor længe beMEN DER ER slutningen om oliejagten kan trækkes, og selv om Dan Jørgensen nu har købt sig tid, vil regeringen­s plan formentlig være, at beslutning­en om olie og gas skal tages på samme tidspunkt, hvor Folketinge­t skal forhandle de nye, ambitiøse klimahandl­ingsplaner, når de 13 paneler, som Mette Frederikse­n har nedsat typisk med erhvervsbo­sser i spidsen, kommer med deres indstillin­ger til, hvordan regeringen og Folketinge­t kan leve op til målet om 70 pct. s reduktion af CO2- udledninge­rne. Vi taler tidsmæssig­t om et forløb i hele foråret frem til sommerferi­en.

Valget er bestemt ikke enkelt. På den ene side presser den grønne lobby med klimaorgan­isationer, klimavismæ­nd og forskere forenet med Enhedslist­en, radikale og SF – hele holdet af såkaldte ’ klimatosse­r’ – på for at sende olie og gas helt ud af energifors­yningen. På den anden side kan finansmini­steren kigge i kassen og se, at olie- og gasindustr­ien frem mod 2040 forventes at bidrage med op til 250 mia. kr. til statskasse­n. Olie og gas ventes i 2030 fortsat at udgøre 44 pct. af det samlede danske energiforb­rug og 48 pct. på det globale niveau. Så uanset, hvad der besluttes i Danmark, vil olie og gas fortsat være en meget vigtig del af energifors­yningen både herhjemme og globalt. På klimasiden vil man sige, at hvis udviklinge­n skal vendes, så er det nu, der skal siges stop.

ikke er gået diSELV OM FAGBEVÆGEL­SEN rekte ind i diskussion­en, har ikke mindst den magtfulde Metal- boss, Claus Jensen, internt mindet regeringen om, hvad der er på spil af arbejdspla­dser og indtægter. Det er ikke kun selve produktion­en i Nordsøen, der skaber jobs. Omkring 9.000 arbejdspla­dser i følgeindus­trien rundt om i landet er knyttet til olie- og gasprodukt­ionen, og olie- og gasselskab­erne har omkring 2.400 ansatte.

Det er altså en beslutning af de helt store, regeringen skal træffe indenfor kort tid. Ender det med nej, må man også forudse, investorer­ne meget hurtigt vil miste interessen for olie- og gasudvindi­ng i Danmark. Så har den forsynings­del ingen fremtid i Danmark investerin­gsmæssigt.

sandsynlig­e? Mit bud er, at HVAD ER DET

Mette Frederikse­n ender med at sige ja og tager balladen med de røde støttepart­ier. De vil ikke vælte regeringen på den sag, men bruge den til massive angreb mod Mette, Dan J og Wammen for hykleri og dobbeltmor­al.

På den ene side skal Danmark være i front på klimaområd­et, på den anden side giver vi olie- og gas speed de næste mange år, vil protestern­e lyde.

Blandt embedsværk­et har Dan Jørgensen fået ry for at være konfliktsk­y

finansmini­ster Nikolaj OMVENDT STÅR

Wammen næste år over for et enormt økonomisk pres, hvor milliarder­ne kommer til at rulle til nedslidte lønmodtage­re, pædagoger, mere sundhed, udlignings­reformen kommer også til at koste statskasse­n, børnepakke­n et milliardbe­løb, fagbevægel­sen vil have forbedret dagpengene, politiet skal have flere penge.

’ Det vil være uansvarlig­t for samfundsøk­onomi og klima, hvis ikke vi belyser dette grundigt’, siger Dan Jørgensen om den pause, han har bevilget sig selv. Men det er på lånt tid.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Klima- og energimini­ster Dan Jørgensen skal beslutte, om han vil være klima- god og stoppe olieproduk­tionen i Nordsøen og dermed nedlægge flere tusinde arbejdspla­dser og fjerne milliardin­dtægter fra statskasse­n.
FOTO: RITZAU SCANPIX Klima- og energimini­ster Dan Jørgensen skal beslutte, om han vil være klima- god og stoppe olieproduk­tionen i Nordsøen og dermed nedlægge flere tusinde arbejdspla­dser og fjerne milliardin­dtægter fra statskasse­n.
 ??  ?? Hans Engell BORGEN LIGE PÅ Ugen i politik
Hans Engell BORGEN LIGE PÅ Ugen i politik

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark