Ekstra Bladet

Telenor slår igen mod bedragere

NEMID: Strammer sikkerhede­n og opgiver kravene mod flere ofre for digitale bedragerie­r

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

Gorm Hansbøl er en af dem, der endelig kan ånde lettet op. For efter måneders kamp er den københavns­ke pensionist et af ofrene for NemID- svindel, som teleselska­bet Telenor nu opgiver dets store økonomiske krav imod.

Som Ekstra Bladet afdækkede i en serie af artikler sidste år, skal ofre for digitale bedrageri ikke alene leve med den krænkelse, som de kriminelle udsætter dem for.

De skal ofte også kæmpe imod kreditorer som Telenor, der kræver penge for telefoner og abonnement­er, som ofrene ikke har bestilt og heller ikke har hjulpet de kriminelle med at få adgang til.

– Det er da en kæmpe lettelse, siger Gorm Hansbøl, som Telenor ville have næsten 13.000 kroner fra for to iPhones, der blev bestilt i hans navn med stjålne NemID-data.

Jagtede dement kvinde

Hos Telenor bekræfter kommunikat­ions- og CSRchef Lise Kirkegaard, at kravene mod Gorm er opgivet. Tidligere var selskabets standardaf­visning ellers, at man bare fulgte reglerne for hæftelse. Og at ofrene derfor hang på regningen.

– Vi har valgt at gennemgå alle eksisteren­de NemID- svindelsag­er fra 2019 endnu en gang. Vi har foretaget en konkret vurdering af alle sagerne, og i den forbindels­e har vi i enkelte sager per kulance valgt at eftergive vores krav til kunderne, forklarer hun til Ekstra Bladet.

Det har været utroligt ubehagelig­t, indtil Ekstra Bladet kom ind i billedet

Strammer sikkerhede­n

Også i sagen om en dement kvinde fra Aarhus, som Ekstra Bladet har omtalt, bliver kravet nu opgivet.

Hos Telenor får sagerne imidlertid også en betydning for sikkerhede­n.

– På baggrund af et voksende antal svindelsag­er med NemID i 2019 har vi valgt at genbesøge vores processer og se på, om vi kan gøre mere for at bidrage til at forhindre NemIDsvind­el, siger Lise Kirgaaard.

– Vi har i den forbindels­e besluttet at indføre en minimumsbe­taling på alle online mobilkøb, så der fremover også skal tilknyttes et kreditkort, hvilket vil gøre det sværere for svindlerne at lave NemID- svindel. Dette træder i kraft 1. februar.

Gorm: Nogle slyngler

Gorm Hansbøl er tilfreds med, at sikkerhede­n nu strammes. Men han er fortsat stærkt kritisk over for den behandling, han fik undervejs i sin sag.

– Det er da rart, at det er afsluttet.

– Men de har været nogle slyngler, der har skulle hives frem for at få det afsluttet.

– Det har været utroligt ubehagelig­t, indtil Ekstra Bladet kom ind i billedet.

 ?? FOTO: ALEKSANDER KLUG ?? Bankerne eftergav hurtigt Gorms tab på næsten 300.000 kroner, da han blev fuppet af en digital svindler. Men først nu har Telenor sluppet grebet om ham og andre ofre for NemID- svindel.
FOTO: ALEKSANDER KLUG Bankerne eftergav hurtigt Gorms tab på næsten 300.000 kroner, da han blev fuppet af en digital svindler. Men først nu har Telenor sluppet grebet om ham og andre ofre for NemID- svindel.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark