Ekstra Bladet

STRESS OG HORMONER

-

Den usunde kost er forbundet med en højere koncentrat­ion af såkaldte pro- inflammato­riske cytokiner.

Cytokiner er nogle signalstof­fer, der produceres af immunsyste­met, og som udskilles, hvis man for eksempel er stresset, og man ved, at et højt niveau af disse er forbundet med depression.

Signalstof­ferne kan påvirke produktion­en af dopamin, der er kroppens ’velværehor­mon’, som er med til at regulere blandt andet motivation og hukommelse, og hvorvidt man føler sig glad eller trist.

De har også en negativ indvirknin­g på dannelsen af serotonin, som er et andet hormon, der er med til at give en følelse af glæde. Mange antidepres­sive midler har netop til formål at tilføre kroppen ekstra serotonin.

– Der er selvfølgel­ig mange andre faktorer, der spiller ind i udviklinge­n af depression, såsom genetik og psykosocia­le faktorer. Mange af disse faktorer kan man ikke selv styre, men man kan påvirke, hvad man stopper i sig. Vores kost kan også påvirke vores gener, altså hvorvidt en nedarvet gen bliver ’ aktiveret’ eller ej, siger Hedlund.

Der er således god evidens for, at kosten kan have en gunstig effekt på depression. Og det er ikke kun ved de lette tilfælde af depression, at en ændring af madvaner kan være med til at gøre en forskel.

Linnea Hedlund er overbevist om, at kosten kan have betydning uanset depression­ens sværhedsgr­ad:

– Jeg mener bestemt, det er gavnligt ved alle sværhedsgr­ader af depression, men vi har brug for mere forskning på området.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Fedt, kød og forarbejde­de fødevarer kan føre til en mild, men kronisk betændelse i kroppen.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Fedt, kød og forarbejde­de fødevarer kan føre til en mild, men kronisk betændelse i kroppen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark