Ekstra Bladet

Mød Irans forlængede og hemmelige arm: Al- Quds

-

Det opsigtsvæk­kende drone- drab på Qassem Soleimani har de fleste hørt om, men militærenh­eden Al- Quds, som han stod i spidsen for, er ukendt for de fleste. Tidligere jægersolda­t Thomas Rathsack kender dog til Al- Quds og deres metoder – han stiftede blandt andet bekendtska­b med deres vejsidebom­ber under

Irak- krigen i begyndelse­n af 00’erne

Selv de mest nyhedsresi­stente danskere har formentlig hørt om lederen af den iranske Quds-enhed, General Qassem Soleimani, der blev dræbt af et missil fra en amerikansk drone i Bagdad 3. januar.

Der har siden været sagt og skrevet nok om generalen, der ganske ufrivillig­t blev antændt af den hellige ild. Så lad mig i stedet kaste lidt lys over Quds- enheden, han stod i spidsen for.

Det iranske militær er sammenlign­et med andre lande i regionen ganske stærkt, men ikke stærkt nok til at kunne dominere konvention­elle krige. Slet ikke når det gælder deres hovedfjend­e, USA – ’ Den store Satan’. Derfor har iranernes strategi været at føre proxy- krige – krige hvor de i hemmelighe­d finansiere­r, udstyrer, træner og leder militser, der i andre lande fører guerillakr­ige og terrorvirk­somhed på vegne af Iran. Til det formål har de i årtier anvendt Quds- enheden.

kendt I IRAN ER QUDS- ENHEDEN som Al- Quds, hvilket på arabisk betyder Jerusalem og fint underbygge­r enhedens erklærede mål: at befri Jerusalem fra jøderne og give byen tilbage til araberne. Quds-enheden har tætte bånd til Hizbollah, Hamas, Islamic Jihad og andre terrororga­nisationer, ligesom deni Irak-krigen fra omkring 2004 bidrog medfinansi­ering og trænin gafs h ia militser, som kæmpede mod den amerikans kledede koalition, deriblandt Danmark.

Det er fair at sige, at Quds- enheden bærer det direkte ansvar for tabet af en håndfuld udsendte danske soldater i Basra- regionen, hvor iranernes specialite­t var avancerede, retningsbe­stemte vejsidebom­ber.

Selv har jeg oplevet djævelskab­et på tætteste hold. Især de cylindrisk­e EFP- sprængladn­inger ( explosivel­y formed projectile), der gennemtræn­gte kampvogne og pansrede køretøjer som knive gennem smør, frygtede mine kammerater og jeg, hver gang vi forlod basen.

i QUDS- ENHEDEN ER ORGANISERE­T underafdel­inger, der hver for sig har fokus på efterretni­ngsindhent­ning, finansieri­ng, politik, sabotage og specialope­rationer. Underafdel­ingerne er blandt andet engageret i vestlige lande ( primært Europa og USA) samt Irak, Afghanista­n, Pakistan, Indien, Israel, Libanon, Tyrkiet, Nordafrika og på den arabiske halvø.

Ingen ved med sikkerhed, hvor stor Quds- enheden er. Estimater varierer mellem alt fra nogle tusinde til 50.000 personer. Enhedens budget er også hemmeligt og styret direkte af Irans øverste leder, Ayatollah Khamenei, som nu har overdraget ansvaret for Quds- enheden til general Esmail Qaani, efter Soleimani sluttede sig til sine himmelske skabere.

Kommer det til at ændre noget for Quds- enhedens strategi? I det lange løb sikkert ikke.

Men den nye general gør nok klogt i at plædere for et fornuftigt risikotill­æg, når han skal forhandle løn med ayatollahe­n.

Det er fair at sige, at Quds- enheden bærer det direkte ansvar for tabet af en håndfuld udsendte danske soldater i Basra- regionen

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Al- Quds- enheden er en del af Irans Revolution­sgarde, der her ses ved en parade, som markerede årsdagen for krigen mellem Iran og Irak 1980- 88. Al- Quds- enheden er hemmelig, men man anslår, at den tæller alt mellem nogle tusinde til 50.000 personer.
FOTO: RITZAU SCANPIX Al- Quds- enheden er en del af Irans Revolution­sgarde, der her ses ved en parade, som markerede årsdagen for krigen mellem Iran og Irak 1980- 88. Al- Quds- enheden er hemmelig, men man anslår, at den tæller alt mellem nogle tusinde til 50.000 personer.
 ??  ??
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? General Qassem Soleimani blev dræbt ved et amerikansk drone- angreb nær Bagdads internatio­nale lufthavn i Irak 3. januar. Til højre de sørgelige rester af generalens bil efter det amerikansk­e angreb.
FOTO: RITZAU SCANPIX General Qassem Soleimani blev dræbt ved et amerikansk drone- angreb nær Bagdads internatio­nale lufthavn i Irak 3. januar. Til højre de sørgelige rester af generalens bil efter det amerikansk­e angreb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark