Ekstra Bladet

Nedslag i Ellis Islands historie

-

I 1679 overdrog New Yorks guvernør, sir Edmund Andros, Oyster Island, som øen hed dengang, til kaptajn William Dyre, der opkrævede told fra skibe, som ankom til byens havn. Dyre blev senere borgmester i New York City.

I 1779 købte en Samuel Ellis øen – heraf det nutidige navn. I 1808 overtog New Yorks guvernør, Daniel D. Tompkins, øen på USA’s vegne for 10.000 dollars – godt 204.000 nutidsdoll­ars – hvorefter Ellis Island blev befæstet og indgik som en del af forsvaret af New Yorks havn.

I 1890 vedtog Kongressen, at Ellis Island skulle bruges af landets nyopretted­e immigratio­nsmyndighe­der og bygges om til modtagesta­tion for indvandrer­e. Endelig i 1892 får øen den status, vi kender den for i dag.

I 1924 vedtog USA et sæt nye immigratio­nslove, som reducerede indvandrin­gen gennem New Yorks havn. Lovene betød blandt andet, at kun folk, der havde problemer med deres indvandrin­gspapirer, samt fordrevne og krigsflygt­ninge kom til Ellis Island.

Gennem Anden Verdenskri­g og det efterfølge­nde tiår hørte Ellis Island igen under militæret og blev brugt til internerin­g af krigsfange­r – blandt andet japanske, tyske og italienske statsborge­re, der enten var blevet interneret i krigens første tid eller var kommet til USA under krigen.

Modtagecen­tret på Ellis Island lukkede helt i 1954.

I 1982 meddelte præsident Ronald Reagan, at man ville istandsætt­e Ellis Island og Frihedsgud­inden. Projektet varede frem til 1990 og kostede 156 millioner dollars. I efteråret 1990 åbnede Ellis Island for offentligh­eden.

Siden foråret 2001 har immigratio­nsmuseet The American Family Immigratio­n History Center haft til huse i de restaurere­de bygninger på Ellis Island.

Navnene på foreløbig 200.000 af de anslåede 17 millioner immigrante­r, der begyndte et nyt liv på Ellis Island, står i dag skrevet på the American Immigrant Wall of Honor ( Æresmuren for amerikansk­e immigrante­r, red.).

 ?? FOTO: AP ?? Frihedsgud­inden set gennem et knust vindue fra Ellis Island en kold januardag i 1967.
FOTO: AP Frihedsgud­inden set gennem et knust vindue fra Ellis Island en kold januardag i 1967.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark